Menu

Benedictijns Leiderschap

01 april 2020

2 minuten

Deel artikel

Yvonne Nieuwenhuijs, 2e druk, Uitgeverij Ten Have, 2012

 

DE KERN
Dit boek gaat over de inzichten die de monnik en abt Benedictus in het jaar 540 opdeed. Yvonne Nieuwenhuijs heeft daarvan een zeer leesbare vertaalslag gemaakt. Zij neemt je mee op reis door zijn inzichten, en hoe deze van betekenis zijn op jouw leiderschap. Het geeft richting aan de effectiviteit van je stijl van leidinggeven en hoe je jouw andere talenten nog meer tot bloei kan laten komen. Daarnaast leer je hoe je anderen ook succes laat omarmen.

 

LANGS DE LIJN
Effectief leiderschap heeft volgens Benedictus te maken met drie geloften die je moet standhouden:

  1. Obedientia: Luister aandachtig naar hetgeen wat een medewerker of leidinggevende van je vraagt, en geef daar gehoor aan
  2. Stabilitas: Wees trouw en verbonden met wat je doet en waar je voor staat
  3. Conversie Morum: Verandering van spijs doet eten. Veranderen je dagelijkse gewoonten, zodat je het al lerend elke dag een beetje beter doet.

 

Daarnaast komt in Benedictijns Leiderschap naar voren dat het ook zeker te maken heeft met jouw talenten. Waar liggen jouw passies en waar krijg jij energie van? Hierbij is het belangrijk om de behoeften en waarden binnen je werkcultuur vast te stellen. Heb je dit gedaan, dan is het tijd om te bekijken wat nou jouw uiteindelijke bijdrage aan de organisatie zou moeten zijn. Besluit wat het doel is van jou en je team, en hoe jouw talenten kunnen helpen deze te bereiken.

 

DE TWIST
Wees te allen tijde gastvrij. Maak tijd voor je team, je collega’s. Creëer mentale ruimte. Heb interesse in hetgeen dat ze bezighoudt en luister aandachtig naar hun inzichten of vragen. Geef hierop, na een korte stilte, jouw visie of inzichten. Altijd met de nodige bemoediging, relativering en humor, zonder de neiging om raad te geven. Zorg niet voor fysieke ruimte (‘mijn deur staat altijd open’), maar creëer mentale ruimte tussen jou en anderen.

 

MUST READ?
Ja, het is bijzonder dat Benedictus vijftienhonderd jaar geleden al zo raak de thema’s van leiderschap kan benoemen en daar richting aan kan geven. Iets dat nog steeds passend is in de tijd van nu. Bovendien is het boek gevuld met treffende oefeningen en inzichtgevende vragen die je meteen kan toepassen in jouw leiderschapsontwikkeling.

 

Sparren over leiderschap?

Bel of mail met Dictus, hij regelt voor jou een aanstekelijke kennismaking met TWST

06 5332 3900 dictus@twst.nl

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460