Menu

Boekverslag – De essentie van coaching

20 juni 2024

5 minuten

Deel artikel

De essentie van coaching 
Principes en praktijk van hedendaagse stijlen 
Onder redactie van Yvonne Burger en Laurens Knoop 
2024 
Boom 

Wil jij leren hoe je jouw coachingsvaardigheden kan verbeteren? Hoe je jouw coachees mentale barrières kunt laten overwinnen, hen effectiever laat presteren en dat ook nog eens met meer plezier?

In dit boek krijg je 7 invloedrijke coachingsstijlen die je daarbij kunnen helpen. Toegelicht en uitgewerkt door een groot aantal coachingsautoriteiten. Zij nemen je mee in een breed palet aan theorieën, modellen, (wetenschappelijke) kennis en mooie cases.

Ze leren je bijvoorbeeld welke coachingsstijl effectief is toe te passen bij welke coachee(vraag). En wat de wetenschap hierover schrijft. Al en met al biedt het boek je een fundamenteel andere, gedegen kijk op coaching en ook op je eigen leiderschap. Waarmee je niet alleen de ambities van de ander (coachee) beter kunt helpen waarmaken maar ook die van jezelf.

De kern

Het boek heeft een toegankelijke en logische opbouw. Een diversiteit aan theorieën en benaderingen worden uitgewerkt. Om een paar te noemen:

Volop afwisseling dus!

In het boek vind je de basisprincipes van coaching, de 7 verschillende stijlen en dus fijne praktijkvoorbeelden. Ook is er volop ruimte voor tools en oefeningen die je helpen bij zelfreflectie, ontwikkeling, ethiek en professionele standaarden.

Het boek benadrukt dat de sleutel tot effectieve coaching níet ligt in het geven van directe antwoorden, maar in het stellen van krachtige vragen en het aanmoedigen van zelfreflectie bij de coachee.

De diverse auteurs betogen dat ware prestatieverbetering voortkomt uit het begrijpen en beheersen van onze innerlijke dialogen en emoties. Dat kun je doen door:

De kracht van vragen stellen

Succesvolle coaching draait om het stellen van vragen die de coachee aanzetten tot zelfontdekking en groei, in plaats van directe instructies te geven.

Bewustzijn van eigen vooroordelen

Coaches moeten zich bewust zijn van hun eigen biases en aannames om een eerlijke en effectieve coachingsrelatie te waarborgen.

Effectief luisteren

Diep luisteren en begrijpen zonder oordeel is cruciaal voor het opbouwen van vertrouwen en het effectief begeleiden van de coachee.

Flexibele aanpak

Een one-size-fits-all-methode werkt niet; elke coachee vereist een unieke, op maat gemaakte benadering.

De TWST

Het boek biedt een uitgebreide verkenning van zowel de theorie als de praktijk van coaching, wat het waardevol maakt voor coaches op elk ervaringsniveau.

Er gaat veel aandacht uit naar de verschillende coachstijlen. De Twist is dat niet 1 model het beste is. In het boek wordt beweerd en gestaafd met wetenschappelijk onderzoek dat iedere stijl van coaching ongeveer even effectief is. Die zagen we niet aankomen!

Congruentie en consistentie in ideologie, helpen je effectief te zijn als coach: ‘je bent het sterkst in de aanpak waarin je zelf gelooft’, wordt gesteld. Die effectiviteit kun je nog verder vergroten door je coachee te betrekken bij de keuze van je interventies. Frequente afstemming met je coachee, je zelfkennis en je kennis van leiderschapsvragen verhogen je succeskansen in het coachen. Meer dus dan een specifiek coachstijl.

Must read

Het boek biedt een brede benadering van coaching. Waarbij zowel het perspectief van de coach als die van de coachee wordt uitgewerkt.

Ja, het is een must read. Zeer lezenswaardig voor de professionele uitoefening van je coachvak. Met behulp van het venster op coaching kun je reflecteren op 7 verschillende coachstijlen. Als coach kun je zo een weloverwogen keuze maken tussen de hoeveelheid ruimte je die je aan de coachee geeft en over de aard van jouw bijdrage. Het benadrukt tevens de focus op zelfontwikkeling.

Het boek stimuleert coaches om ook aan hun eigen ontwikkeling te werken, wat hen effectiever maakt in het begeleiden van anderen. Het lezen van dit boek geeft je tevens een frisse en gedegen blik in het zijn van coach. Met als basis: jezelf als coach.

Als jij ook:

om uiteindelijk zo de ambities van de ander (coachee) en die va jezelf waar te maken, dan is De essentie van coaching een onmisbaar boek voor jou!

En kun je hier geen genoeg van krijgen? Lees dat ook het interview dat we met Yvonne Burger hadden over precies dit onderwerp!

cta afbeelding

Ga ook voor de juiste stijl

Dictus helpt je kiezen

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460