Menu

Care to Dare

09 juli 2019

2 minuten

Deel artikel

De praktijk van secure base leiderschap

George Kohlrieser
Vertaald door Riet Fiddelaars-Jaspers e.a.
oktober 2018
Circle Publishing

Onlangs mocht ik de hand schudden van George Kohlrieser, professor Organisatie Verandering bij IMD. Ik was uitgenodigd als Alumni voor een presentatie over zijn succesvolle boek Care to Dare. Aanleiding was het verschijnen van de Nederlandse vertaling. Mocht je ooit de gelegenheid hebben om hem te horen spreken. Zeker doen! Hij presenteert leuk, met vragen, met humor en met doordenkertjes.

DE KERN

Het boek begint met de boodschap dat ieder mens uniek is. Vervolgens bespreekt en ontleedt hij de componenten van succesvol leiderschap. Tot in detail. Hij focust in het bijzonder op wat leiders moeten doen om van hun organisatie een High Performing Organization te maken. Met Care to dare benadrukt Kohrieser dat de taak van de leider is dat hij/zij en zijn medewerkers uitdaagt om goede prestaties te leveren EN voor hen ‘zorgt’: oprechte aandacht geeft, echt luistert en naast inhoudelijk ook emotionele binding houdt.

LANGS DE LIJN

Ingewikkeld is het niet volgens Kohlrieser. Er zijn 3 componenten die leiderschap vormgeven:

1.  Het richten van focus door gebruik te maken van de ‘mind’s eye’. Hierbij gaat het om het creëren van een mindset waarbij jezelf een sterke focus aanbrengt op hetgeen je (vanuit je passie) wilt bereiken. Het geeft je de macht om resultaten van acties met eigen gedachten te beïnvloeden.

2. Het opbouwen van vertrouwen door gebruik te maken van de In deze cirkel beschrijft Kohlrieser het proces van verbinding maken met de ander tot het moment dat je uiteindelijk afscheid neemt. Het zijn 4 fasen van: Hechting, Verbinding, Scheiding en Rouw die hij uitvoerig beschrijft.

3. Het belang van het zijn en hebben van een ‘secure base’. Een persoon, plaats, doel of object dat een gevoel van bescherming maar ook van inspiratie en energie biedt. Het hebben van een secure base geeft je de (mentale) ruimte om te experimenteren en de veiligheid als een experiment niet slaagt.

Het geheel mondt uit in 4 leiderschapsbenaderingen waarbij Kohlrieser onderstaande kwadrant uitwerkt.

Uit onderzoek (niet gespecificeerd) blijkt volgens hem dat leiders die duurzaam hoogwaardig presteren en dus secure base leiders zijn, zich rechtsboven in het kwadrant bevinden. Zij hebben een houding van ‘spelen om te winnen’. Zij hebben een innerlijke stem die zegt: “samen kunnen we geweldige dingen bereiken.” Moed kenmerkt hen. Er is sprake van een goede verbinding en een optimaal gebruik van de ‘mind’s eye’. Focus houden op wat werkelijk van belang is om plezier en succes te ervaren.

DE TWIST

De eenvoud en de toepasbaarheid van de concepten van ‘Care to Dare’ spreken aan. Kohlrieser’s achtergrond als gijzelingsonderhandelaar maakt het boek ook spannend om te lezen. Het is vlot geschreven en gelardeerd met interessante cases die George zelf heeft meegemaakt. En daar zit ook mijn aarzeling over ‘waarheid’ van zijn theorie. Mij bekruipt het gevoel dat de theorie uit Care tot Dare, George ZELF tot een succesvol leider maakt. Maar of dat voor elke leider zo is…? Want zoals als George het zelf zegt: ‘ieder mens is uniek’.

MUST READ

Jazeker. Met de inzichten kun je direct aan de slag. In zijn vlot geschreven boek, biedt hij een goede samenvatting per hoofdstuk en legt hij je voortdurend interessante vragen voor. Het boek biedt je daarmee de mogelijkheid tot zelfreflectie. Zodat jij je eigen leiderschapspotentieel verder tot ontwikkeling kan brengen: vertrouwen opbouwen, verbeteringen in gang zetten en hieraan leidinggeven. Vanuit de basishouding: Caring én Daring!

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460