Menu

Complimentendag

01 maart 2023

2 minuten

Deel artikel

Wanneer we in de stad lopen heeft mijn vrouw de neiging om zo nu en dan wildvreemde mensen enthousiast te complimenteren over de jas die ze aanhebben of de leuke tas die ze dragen. Ik vind dat altijd een beetje gênant. Maar ik weet eigenlijk niet waarom. Het effect van deze complimentjes is namelijk elke keer enorm. De mensen die worden aangesproken gaan vaak stralen.

Op de werkvloer is het vaak zo dat we veel aandacht hebben voor wat we zijn gaan noemen ‘elkaar feedback geven’. In talloze trainingen worden ons de regels van feedback geleerd. Het gaat dan bijna altijd over het elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Maar wat we vaak vergeten is dat een compliment veel kracht kan hebben in het bevorderen van motivatie en productiviteit.

Een compliment maakt dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en dit leidt tot meer zelfvertrouwen en een betere stemming. Wanneer medewerkers zich gewaardeerd voelen, zijn ze ook geneigd om harder te werken en hun best te doen om de organisatie te helpen slagen.Verschillende wetenschappelijke studies (o.a. in het Journal of Applied Social Psychology) hebben dit ook aangetoond.

Een compliment kan dus een krachtig hulpmiddel zijn voor leidinggevenden om een positieve werkomgeving te creëren en de prestaties van hun medewerkers te verbeteren. En het is zo makkelijk! Het hoeft niet iets groots te zijn, het kan ook een simpel compliment zijn over een leuke mail, een goed idee of een geslaagde presentatie. Het effect van een compliment wordt groter naarmate het oprecht is, het specifiek genoeg is en het compliment individueel en persoonlijk is.

Dus, laten we vandaag op de dag van het compliment beginnen met het verspreiden van wat positiviteit op de werkvloer. Een simpel compliment heeft een groot effect!

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460