Uitgeroepen tot een van de beste dienstverleners van 2024!

Bekijk de MT1000

Uitgeroepen tot een van de beste dienstverleners van 2024!

Bekijk de MT1000
Menu

Drie inzichten van de twintigers van nu 

16 december 2024

6 minuten

Deel artikel

Drie verrassende inzichten voor managers, van de twintigers van nu  

Er wordt veel gezegd over Generatie Z en de starters van nu. Je komt vaak dezelfde adviezen tegen: ze houden van flexibiliteit, zoeken zingeving, en zijn opgegroeid met technologie. Maar is dat ook het meest belangrijk? Wat zien ze zelf graag op de werkvloer terug? In dit artikel komen drie jonge professionals zelf aan het woord.  

Floris (25), Anne (24) en Alexander (25) zijn trainees uit het ERTMS-talentenprogramma. TWST verzorgt voor hen een trainingsprogramma gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ze werken in een periode van twee jaar bij verschillende opdrachtgevers in de spoorsector. Aan het eind van dit artikel vertellen we je meer over deze unieke samenwerking.  

In dit artikel vertellen ze je waar ze tegenaan lopen in een werkomgeving die vaak nog is ingericht door eerdere generaties. Wat verwachten zij van leiderschap? En hoe kunnen managers en bedrijven zich beter aanpassen aan deze nieuwe generatie? Ze geven drie verrassende inzichten, die jou helpen om sterker in te spelen op wat deze generatie nodig heeft!  

Flexibiliteit is fijn, maar kaders zijn minstens zo belangrijk

“Als wij als trainee of starter binnenkomen, krijgen we veel: doe vooral rustig, pak maar niet teveel op, werk gerust thuis te horen. Maar we weten nog niet wat we moeten doen, we hebben die kaders nog niet. Die hebben we wel nodig. We vinden het fijn om druk bezig te zijn met leuk werk, maar hebben de handvatten wel nodig”, vertelt Anne. “Ik had dan ook het meest baat bij de manager die zei: sluit maar aan bij deze meeting, daar wordt het werk verdeeld. Wees als manager niet te bang om iets van ons te willen.” 

“Ik was zoekende. Wat is mijn rol en taak, wat zijn mijn verantwoordelijkheden?” 

Alexander vult aan: “Ik was in het begin ook zoekende; wat is mijn rol en taak, wat zijn mijn verantwoordelijkheden en krijg ik het vertrouwen om dat uit te voeren?” Hij wilde weten wat er van hem verlangd werd en hoorde graag wat die verwachtingen zijn.  

Verwachtingsmanagement dus.  

Een ander belangrijk kenmerk van Generatie Z en jonge millennials, is dat ze het werk vooral leuk willen vinden. 

Ze vertrekken – en dat is niet jouw schuld

“Dat zien we ook veel bij andere leeftijdsgenoten”, geeft Floris aan. “Mensen gaan regelmatig na een paar jaar weer op zoek naar iets nieuws.” Dat komt niet altijd door de baan, maar ook doordat ze uit willen zoeken wat ze leuk vinden. Alexander: “De tijd dat we tien of twintig jaar bij een bedrijf werken is wel voorbij.” 

Voorkomen dat ze weggaan kun je niet, maar je kunt de kans wel kleiner maken.  

Geef deze generatie de juiste verantwoordelijkheden, maak ze deel van het grotere geheel en heb regelmatig (informele) interacties. Dat helpt. Als manager moet je daarvoor regelmatig fysiek aanwezig zijn, een praatje maken en betrokkenheid tonen.  
 
En als we zeggen fysiek, is een online meeting dus niet genoeg.  

Anne: “Als jonge generatie heb je echt die kleine sociale momenten, zoals elkaar tegenkomen op kantoor, nodig. Dan loop je later ook makkelijker langs.” 

Maar eerlijk is eerlijk …  
soms zijn die interacties ook best ingewikkeld.  

Floris: “De informele gesprekken met collega’s zijn belangrijk, maar gaan door de generatiekloof soms over heel andere onderwerpen. Je doet toch andere dingen in het weekend.”   

Echt contact maakt het verschil 

Ze willen collega’s én de manager graag regelmatig zien.  

“Ik vind de manier van omgang met een manager echt heel belangrijk”, geeft Floris aan. “Een gevoel van gelijkwaardigheid is daarin fijn. Dat een manager ook even een babbeltje maakt, je vraagt hoe het gaat. Het is een feit dat managers meestal niet veel tijd hebben, maar het blijft belangrijk dat ze blijven investeren in dit soort contacten.” 

“Mij motiveert dat ook enorm”, vult Alexander aan, “als een manager zichtbaar is en daardoor makkelijk aanspreekbaar.” Anne: “Ik zou minder snel dingen aankaarten als ik mijn leidinggevende niet regelmatig zou zien. Daarom ben ik net als Floris en Alexander het liefst op kantoor, zodat ik weet bij wie ik moet zijn als het nodig is.” 

Die fysieke aanwezigheid verlaagt de drempel om dingen op tafel te leggen en moeilijke(re) gesprekken aan te gaan. Anne: “Ik bel een leidinggevende bijvoorbeeld niet zomaar op als ik diegene nog niet goed ken.”  

Ze werken alle drie dan ook het liefst op kantoor. Al moet een keertje om kwart voor vijf naar huis toe ook kunnen. “Flexibel zijn is fijn, maar je wilt als starter bij een grote organisatie niet vijf dagen per week thuis achter je laptop zitten”, geeft Floris aan.  

Wat kun je hiervan meenemen?

Anne vond het heel fijn dat ze meteen werd meegenomen naar alle meetings. “Mijn manager zei: Ga maar luisteren en kijk wat je interessant vindt. Toen er iets leuks kwam, kon ik dat gelijk oppakken. En als ik iets voorstelde werd het doorgekeken, gecontroleerd én er werd wat mee gedaan.” 

Alexander: “Later werken we natuurlijk ook niet alleen met jonge mensen. Voor een grote organisatie is ook ervaring en expertise nodig. Daarom vind ik diversiteit zo belangrijk – niet alleen in leeftijd, maar op alle vlakken. Dan houd je verschillende meningen en blijf je van elkaar leren.”  

Over het traineeship 

Floris, Anne en Alexander zijn drie talenten uit het ERTMS-traineeprogramma dat TWST verzorgt. Het ERTMS-programma is een Europees programma dat bezig is met de ontwikkeling en uitrol van een nieuw beveiligingssysteem voor treinen in heel Europa. Het is een uniek traineeprogramma omdat het een samenwerking is van zes organisaties die op hun eigen wijze een rol spelen in de uitrol van ERTMS in Nederland.  

De trainees krijgen in een periode van twee jaar, drie rollen bij verschillende opdrachtgevers. Zo ontwikkelen zij een sectorbreed beeld van de uitdagingen en kansen binnen ERTMS en staat er hopelijk een nieuwe generatie op die ook op de lange termijn een overkoepelende rol kan spelen binnen dit uitdagende programma. 

Ga jij het verschil maken?

Linde brengt je verder

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460