Menu

Houd vol energie de managementregie

12 november 2020

2 minuten

Deel artikel

Een team managen of leidinggeven is soms al moeilijk genoeg. Als een ware dirigent overzie je het geheel, stuur je links en rechts wat bij en laat je als het goed gaat al je collega’s samen uitstekend klinken. Maar hoe houd je deze zelfde regie als iemand wel de muziek volgt maar de dirigent niet altijd ziet? Wanneer de saxofonist liever een ander nummer speelt dan de bassist? Wanneer gedeelde belangen spelen en iedereen in zijn of haar eigen werkomgeving leeft?

Eerder deelden we al welke vragen je jezelf kan stellen om jouw afdeling ook virtueel naar een hoger niveau te sturen. In dit artikel laten we je graag een aantal manieren zien om de energie hoog te houden.

Maak collega’s deel van het geheel

Of je nu onderdeel van een grote of kleine organisatie bent, ik zie het regelmatig; mensen verliezen op het moment dat ze thuis gaan werken soms het gevoel van connectie. Iedereen voert zijn of haar taken goed uit, maar de binding met het grotere geheel is soms lastiger te behouden. Collega’s vragen zich soms onbewust en vaak in stilte af: “Maakt het uit of ik deze taak nu uitvoer?”, “Als ik het een uurtje later doe ziet ook echt niemand het.”

Als mens zijn we geprogrammeerd om onderdeel van de groep te willen zijn. Natuurlijk, het is fijn af en toe even in een cocon aan een project te werken. Sterker nog; bij het werken aan ingewikkelde projectplannen word ook ik liever niet te vaak gestoord. Maar het is wel belangrijk dat ik weet dat het projectplan deel is van iets groters. Dat ik bij een team, een organisatie hoor en dat ik word gewaardeerd om wie ik ben en wat ik doe.

Vraag je collega’s dan ook regelmatig hoe het met ze gaat en hoe het met projecten staat. Of laat ze even meekijken met iets waar jij mee bezig bent. Want hoewel iedereen momenteel op afstand zit, is het belangrijk te blijven beseffen dat je een belangrijk onderdeel van het totaalplaatje bent.

Ga eens systemisch te werk

Veel van wat we doen komt voort uit het systeem waarin we zijn ‘opgegroeid’. In families, relaties maar ook op het werk. We hebben manieren, regeltjes en kennen onze rol. We doen concessies en weten wat er van ons wordt verwacht. Nu we bijna allemaal thuis zitten, is het ook weer even zoeken naar deze rollen. Veel van deze systemen zijn door elkaar geschud en daarbij is het belangrijk letterlijk en figuurlijk je plek weer even te vinden.

Dat kan je doen door je bewust te zijn van waar je bang voor bent, wat je doelen zijn en welke kant je op wilt. Dat ook van je collega’s te weten. Mensen komen als ze hun plek weer vinden vaak weer in hun kracht en het systeem kan herstellen door een gezonde plek voor alle leden te vinden.

Luister naar het lichaam

In het verlengde van voorgaande: zie je die collega onrustig op een stoel zitten? Voel je zelfs iets geks terwijl je aan het videobellen bent? Dan is het misschien tijd om even door te vragen, ergens in te duiken of na te gaan wat er aan de hand is. Want luisteren naar het lichaam is juist bij thuiswerken ontzettend belangrijk en een van de manieren om veranderingen op te merken.

In het dagelijks leven skippen we dit vaak maar het is goed om je bewust te zijn van veranderingen in je lichaam. Dat kan namelijk helpen om frustraties en spanningen al in een vrij vroeg stadium naar voren te halen. Wie weet helpt het je verder om de energie hoog te houden en ook op afstand de juiste vragen te blijven stellen.

Reset je organisatie

Uit onderzoek van Ferazzi blijkt dat het niet de letterlijke afstand is die als belemmering ervaren wordt. Afstand is iets wat ook op drie andere thema’s speelt namelijk: strategie, productiviteit en verbinding met het team. Eerder schreven we er al het artikel ‘De remote reboot van je organisatie’ om je te laten zien hoe je een ‘restart’ met je team kunt maken. Onze huidige situatie is namelijk ideaal om de reboot knop van je leven en je team even in te drukken. Om opnieuw te bepalen wie je bent als leider: wat je verwacht van je team in relatie tot de missie maar ook in relatie tot elkaar.

We leven allemaal in een gekke tijd, daar ben ik mij van bewust. Het is voor iedereen aanpassen en echt niet altijd makkelijk. Maar wel goed om je organisatie vol energie te houden.

Nieuwsgierig naar hoe je dit ook in de praktijk kan brengen? We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor jou en je team kunnen betekenen.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460