Leiderschap en AI: deze eigenschappen tellen
13 maart 2025
•4 minuten
Uitgeroepen tot een van de beste dienstverleners van 2024!
Bekijk de MT1000Uitgeroepen tot een van de beste dienstverleners van 2024!
Bekijk de MT100013 maart 2025
•4 minuten
Als leidinggevende heb je een paar belangrijke eigenschappen nodig om goed om te kunnen gaan met AI. Waarmee jij je organisatie verder kunt helpen. Maar welke zijn nu écht belangrijk?
Wij spraken Michael Kimmijser, director Small, Medium & Corporate Business bij Microsoft. Hij werkt natuurlijk dagelijks met software, en heeft dankzij zijn ervaring met het mkb ook een bredere kijk.
AI gebruiken omdat het helemaal hot is kan, maar levert je niet altijd op wat je zoekt.
“Je moet weten waaróm je AI gebruikt. Dan heb je er het meeste aan,” legt hij uit. “Vraag jezelf regelmatig af: waar loop je in je organisatie tegenaan? Welke processen moeten slimmer, sneller of nauwkeuriger? Als je het vraagstuk dat je op wilt lossen scherp hebt en vervolgens AI gebruikt om oplossingen te verkennen, krijg je echte meerwaarde.”
Laten we eens kijken naar de praktijk.
“We testen momenteel AI in een ziekenhuis. Artsen voeren dagelijks gesprekken met patiënten, die goed moeten worden vastgelegd. Nu maken ze tijdens of kort na het gesprek een verslag. In deze pilot laten we een opname meedraaien, zodat de arts zich volledig op de patiënt kan richten zonder tegelijkertijd te moeten noteren,” legt hij uit. Dat bespaart tijd, vermindert administratieve rompslomp en verkleint de foutmarge. “Natuurlijk is het volledig volgens de AVG-richtlijnen,” vertelt hij met een glimlach.
Bespaar tijd, verminder administratie
en verklein de foutmarge.
Voor kleinere ondernemers opent dit zelfs nog meer deuren.
Taken die vroeger alleen grote bedrijven konden automatiseren, zijn nu voor veel meer organisaties binnen handbereik. “Denk aan het analyseren van grote hoeveelheden informatie of het toetsen van jurisprudentie bij een advocatenkantoor. Waar je hier vroeger diepe zakken voor nodig had, kun je er nu in elke organisatie je voordeel mee doen. Durf dit te ontdekken.”
Het mkb staat ook voor de uitdaging om productiever te worden. Door de krapte op de arbeidsmarkt en de toekomstige vergrijzing. “Dat maakt dat je niet meer alleen door het toevoegen van arbeid kunt blijven groeien. Je moet naar technologische oplossingen kijken om productiviteit te verhogen. Daar kan AI ontzettend goed in helpen.”
Je kunt niet verwachten dat je team AI implementeert als je er zelf niets mee doet. Wie innovatie wil, moet zelf het voortouw nemen. Ja, echt.
“AI is echt niet alleen iets voor de IT-afdeling. Het raakt je hele organisatie,” benadrukt Michael. Als leidinggevende kun je geen innovatieve oplossingen verwachten als je zelf niet actief met AI bezig bent. “Lead by example, en je zult zien dat je team met je meedenkt. Juist door samen AI te verkennen, ontstaan vaak de beste ideeën.”
Neem een bank als voorbeeld: AI kan daar helpen om de balans tussen kosten en baten beter te begrijpen. “Dat raakt niet alleen IT, maar ook finance, risk management en andere afdelingen. En dat zie je in eigenlijk elke sector.”
Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je beslissingen dus kunt (laten) onderbouwen.
Appeltje-eitje, toch? Bij TWST zouden we onze vakantiekoffers al bijna inpakken, zoveel tijd zouden we overhouden.
Nou … nee. AI kan menselijke ervaring en intuïtie namelijk niet vervangen. Sterker nog, kritisch denken wordt belangrijker dan ooit: “Je moet weten hoe je de juiste vragen stelt en hoe je data interpreteert,” benadrukt Michael. “Die vaardigheden worden steeds crucialer. Je moet niet alleen begrijpen wat je zoekt, maar ook inschatten of de data kloppen en wat ze écht betekenen.”
Wie vooruitgang wil boeken, combineert AI dan ook met kennis en ervaring. “Daar ligt de echte kracht. Ga niet voor óf AI of je eigen jarenlange ervaring, maar combineer beide. Gebruik tools om processen te optimaliseren en combineer dat met je eigen kennis en ervaring.”
Dan wordt het pas écht interessant.
Dictus denkt met je mee.