Menu

Leadership Agility

17 maart 2022

2 minuten

Deel artikel

Leadership Agility
Ron Meyer en Ronald Meijers
2021
ISBN: 9789462762367
Boom uitgevers Amsterdam

Leiders willen andere beïnvloeden richting een bepaald doel. Er zijn natuurlijk vele manieren om deze invloed aan te wenden. Welke leiderschapsstijl gebruik je zelf en heeft jouw voorkeur? Hoe inspireer jij jouw mensen? Want, je begrijpt, elke leiderschapsstijl heeft zijn hebbelijkheden.  

Hoe meer jij goed kunt schakelen tussen verschillende stijlen, nieuwe stijlen aan kunt leren en goed kunt schakelen tussen die nieuwe stijlen, hoe meer agile en des te succesvoller jij bent. Iets voor jou? Lees dan dit boek.  

Ron & Ronald brengen maar liefst tien tegengestelde leiderschapsstijlen overzichtelijk in kaart. Deze visie is gebaseerd op leiders die adaptief, flexibel en responsief zijn. Iedere stijl heeft zijn sterke en zwakke punten. Zo kun jij zelf een keuze maken en een succesvolle leiderschapsstijl aanleren. We vertellen je graag hoe dat eruitziet.  

De kern 

De auteurs hebben een uitvoerige studie gedaan naar het fenomeen leiderschap. Zij komen tot de conclusie dat voor innovatieve en wendbare organisaties geldt dat ‘leadership agility’ nodig is. Dat betekent dat leiders in deze organisatie mensen centraal stellen, de wil hebben om te leren en continu gericht zijn op het creëren van waarde. Leiders moeten volgens hen beschikken over een breed repertoire van potentiële gedragingen en probleemoplossende benaderingen.

In het boek presenteren ze tien sets van tegenovergestelde leiderschapsstijlen; die je ook in het figuur ziet. (buitenste rand)  

Zij beschrijven, met veel liefde voor hun onderwerp, twintig archetypische leiderschapsstijlen en dagen je uit je eigen voorkeursstijl te identificeren. De tien paren van tegengestelde stijlen beslaan het hele scala van leiderschapsrollen, van de leider als coach (interpersoonlijk leiderschap) tot de leider als organisator (organisationeel leiderschap), strateeg (strategisch leiderschap), betekenisgever (leiderschap & missie) en rolmodel (leiderschap & zelf).  

Je krijgt de mogelijkheid de sterke en zwakke punten van beide zijden te begrijpen en een eigen voorkeur te identificeren.  

Deze tien dimensies van leiderschapsstijl bestrijken het volledige scala aan leiderschapsrollen: van de leider als coach (interpersoonlijk leiderschap), tot de leiderals organisator (organisatieleiderschap), als strateeg (strategisch leiderschap), als sense-maker (leiderschap en missie) en als rolmodel (leiderschap en zelf). 

De vraag is niet welke leiderschapsstijl de beste is, in dit artikel gaat het om de bewustwording van de diverse stijlen. Daarvoor een aantal argumenten: 

De twist 

De meeste leiders hebben een eigen voorkeurstijl die soms effectief is, maar in andere situaties veranderingen en ontwikkeling van medewerkers belemmert. Het is de vraag of het mogelijk is om alle stijlen goed onder de knie te kunnen krijgen. Veel leidinggevenden vinden het al lastig om de bekende vier stijlen van Situationeel leidinggeven onder de knie te krijgen.  

Een punt van zorg blijft de betweterige leider die zich slimmer voelt dan z’n medewerkers en graag onder alle omstandigheden de baas wil blijven door op werkinhoud te sturen. Een hoge mate van ‘learning agility’ wordt gevraagd om een eigen lenige stijl te ontwikkelen. Het is een proces van leren, analyseren en verbeteren.  

Must read 

Jazeker. Het boek bevat een helder raamwerk om de effectiviteit van de stijl te beoordelen.
Het boek is echter een prachtige studie en bevat veel handvatten voor leiderschaps-ontwikkeling. De Nederlandstalige editie zal in april uitkomen.  

Het Leadership agility model is goed doordacht, het is een helder boek met kwaliteiten en valkuilen per leiderschapsstijl. Deze zijn absoluut de moeite waard om zelf te lezen.  

De in het boek aangeboden casussen, bieden je de mogelijkheid om interactief te reageren op een forum, te lezen wat anderen ervan vinden en wellicht zelfs een discussie op te starten.

Wat ik persoonlijk het mooiste aspect aan dit model vind, is dat alles erop gericht is om jouw eigen leiderschapsontwikkeling te ondersteunen door je de mogelijkheid te bieden om groeiplannen op te stellen, omdat: 

Dan is dit boek iets voor jou.  

 

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460