Menu

Leiders zweven niet

15 maart 2019

2 minuten

Deel artikel

De leider in de spiegel

De fundamenten van effectief leiderschap in organisaties en maatschappij

Janka Stoker en Harry Garretsen, 1e druk, 2018

Business Bibliotheek

 

DE KERN Hebben leiders überhaupt impact op organisaties? Het antwoord is ja. Een goede baas loont. Maar een goede baas zijn is niet alleen afhankelijk van de persoon. De context: economische en politieke omstandigheden, het type organisatie, de aard van de dienstverlening en geluk, zijn evengoed bepalend.

WAAR GAAT HET OVER Dit is een boek zonder poespas, zonder allerlei leiderschapsmodellen en theorieën. Een boek dat geen keuze maakt tussen de transactionele leider (‘zeg mij wat ik voor u kan doen, en ik doe het) en de transformationele leider (visionair met een overstijgend belang en wenkend perspectief op de toekomst).

De schrijvers gaan in op een actuele en saillante ontwikkelingen die het leiderschap in de kern raken. Zoals globalisering, veranderende samenleving, vrouwen in de top ed.. Wil je meer diepgang op wat een effectieve leider zelf moet doen, dan moet je dit boek niet lezen.

DE TWIST Het boek eindigt met een tegel met daarin de belangrijkste conclusies. En dat is funny omdat ze in het begin van het boek apert tegen tegeltjeswijsheden zijn…

 

MUST READ? JA. Heb je behoefte om meer (wetenschappelijk) gefundeerd inzicht te krijgen in wat wel en niet succesvol bijdraagt aan effectief leiderschap? Lees dan dit boek! Er staan verrassende inzichten in die bekende hypes een grotere kans van slagen geven. Zo is bij zelfsturing de neiging bijvoorbeeld groot om er een managementlaag tussenuit te halen. “Doe het niet!” Zeggen Stoker en Garretsen. Goed management (veranderkundige vaardigheden, taak- en relatiegerichtheid…) maakt het verschil in het creëren van een succesvolle organisatie. Zij zijn van belang bij het communiceren en vertalen van de strategie, het prioriteren en leiden van projecten en het ontwikkelen van medewerkers.

 

 

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460