Menu

Leiderschap in een virtuele wereld

26 oktober 2020

2 minuten

Deel artikel

Anja woonde afgelopen week het online congres ‘Leading in the hybrid workplace’ door Management Today bij. Hieronder haar belangrijkste take away:

Nu hybride teams de nieuwe standaard zijn, zullen leiders en teams met elkaar sturen op resultaat en niet meer op aanwezigheid. Dat is een blijvertje! Want het levert veel effectiviteit en efficiency op. Maar let op!

Tegelijkertijd is het heel belangrijk dat je als team elkaar online blijft ontmoeten om samen bezig te zijn vanuit creativiteit en verbinding. Informele gesprekken, successen vieren, complimenten geven, koffie- en borrelmomenten en lol trappen samen. En zorg dat je als directie en HR voortdurend communiceert en aandacht hebt voor de waarden van het bedrijf: hoe gaan we met elkaar en onze omgeving om in een virtuele wereld? Laat dit overal in terugkomen, in jouw voorbeeldgedrag, de trainingen en team momenten die je organiseert en in oprechte aandacht voor de zorgen en wensen van jouw mensen.

Werkgevers geven aan dat ze extra aandacht hebben voor het ‘onboarden’ van nieuwe medewerkers. Ze hebben hiervoor veelal een maatwerk programma met veel informele inwerktijd met collega’s en formele digitale trainingscomponenten. Verder is iedereen bezig met ‘resilience’; hoe zorgen we ervoor dat werknemers kunnen omgaan met de onzekerheid en stress vanuit de impact van Corona op hun werk en leven. De invulling van werk is heel anders geworden. Verder is er ook van alles aan de hand in de privélevens van werknemers.

Frequent communiceren over hoe het gaat met het bedrijf, de progressie, successen en resultaten. En ook vertellen hoe er gewerkt gaat worden en zo duidelijkheid te geven over voor wie en wat het kantoor wel beschikbaar is. En ook trainingen en activiteiten aanbieden om veerkracht te ontwikkelen en om te gaan met onzekerheid. Denk hierbij aan: mindfullness, yoga en allerlei mentale trainingen in omgaan met onzekerheid en ‘positive thinking’.

Op naar: Healthy and productive virtual teams!

 

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460