Uitgeroepen tot een van de beste dienstverleners van 2024!

Bekijk de MT1000

Uitgeroepen tot een van de beste dienstverleners van 2024!

Bekijk de MT1000
Menu

Wel of niet AI? “Achterblijven is geen optie”

13 maart 2025

4 minuten

Deel artikel

Wat gisteren een nieuwe AI tool was, is vandaag alweer achterhaald. Ontwikkelingen gaan razendsnel. In de commerciële sector (zoals het artikel van Micheal laat zien) én in de non-profitsector. Wie stil blijft staan, wordt vroeg of laat ingehaald.

Samen met Marjolein Schooleman, onder andere programmamanager Kennispact mbo Brabant, ontdekken we hoe snel die ontwikkelingen gaan en waar je op kunt letten.

Je bent altijd te langzaam

“Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar vier jaar geleden begonnen we samen met een rector magnificus aan een AI-project,” vertelt Marjolein. “We zagen de eerste ontwikkelingen en wisten: hier moeten we iets mee. We dachten dat we tijd hadden. Dat was naïef. De technologie heeft ons inmiddels al lang ingehaald.”

Als voorbeeld noemt ze IMCE (spreek uit als: Imke), een digitale docent. “Eerst was ze nog een avatar die eruitzag als een stripfiguur. Nu lijkt ze steeds meer op een echt persoon en heeft ze de kennis in huis om docenten écht te ondersteunen.”

Dat hadden ze eerder niet kunnen voorspellen.

“Ook binnen het mkb gaan de ontwikkelingen razendsnel. Ondernemers moeten weten wat er kan. Daarom bieden we vanuit het onderwijs korte modules aan, zodat mensen in ieder geval het eerste niveau van awareness bereiken,” licht ze verder toe.

Bijscholen op inhoud, dat heeft volgens haar dan ook weinig zin. “Het zit veel meer op de toepassing en het kritisch kunnen omgaan met informatie en de tools die er zijn. Dat kritische denken wordt steeds belangrijker.”

Zonder strategie gebeurt er niets. Of te weinig.

“Het is voor leidinggevenden en managers belangrijk om te zien dat AI een integraal onderdeel van je koers en strategie moet zijn. De technologie ontkennen is echt het slechtste wat je kunt doen. Mensen gebruiken het toch, en je kunt er ontzettend veel processen mee optimaliseren. Zeker in een tijd waarin er in veel sectoren meer werk is dan dat er mensen zijn.”

Sommige taken lenen zich perfect voor zo’n optimalisatie. Ze noemt als voorbeelden het laten maken van jaarrekeningen, het laten doorrekenen van dingen. “Dat kan sneller met verschillende tools dan met mensen.”

Haar advies? Omarm AI en maak het een speerpunt in je strategie. “Je ziet dat er in veel organisaties er bottum-up gewerkt wordt. Ik zou dat omdraaien. Stel jezelf niet de vraag óf je ermee aan de slag moet, maar hóe. En voer dat door in je strategie. Waar kun je slimmer werken? Welke processen kunnen soepeler? Welke tools geven je een voorsprong?”

Je mist kansen

Er zijn ook grote maatschappelijke vraagstukken waar veel organisaties direct of indirect mee te maken krijgen. “Denk aan thema’s als krapte op de arbeidsmarkt, een vol energienet, voedselveiligheid,” zegt Marjolein. “Dat zijn grote uitdagingen, waarbij AI heel veel kansen biedt.”

Ze illustreert het mooi; “Er vliegen straks drones over akkers en met sensoren kun je precies kijken wanneer de bodem klaar is voor het volgende gewas. In ziekenhuizen helpt AI je bij het vroegtijdig opsporen van ziektes, met slimme meetsystemen ga je energieverspilling tegen. De menselijke factor blijft bepalend. Het leggen van een straat of het bouwen van een huis lukt alleen met mensenhanden en niet met AI.”

Je kunt er je voordeel mee doen

AI vraagt om kennis én vaardigheden. “Je hoeft niet precies te weten hoe een AI-model werkt om het effectief in te zetten,” zegt Marjolein. “Veel belangrijker is dat je begrijpt wat het kan, dat je kritisch blijft nadenken en weet hoe je het toepast in je vakgebied. Dat je ook ziet wat de nadelen en gevaren zijn.”

Dan kun je het heel goed inzetten om er je vóórdeel mee te doen. Of je nu docent, ondernemer of manager bent.  

cta afbeelding

Blijf niet stilstaan.

Dictus brengt je vooruit.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460