Menu

MT-leden ABN AMRO luisteren beter naar elkaar

07 mei 2015

2 minuten

Deel artikel

Toen John Bendermacher, zo’n anderhalf jaar geleden, bij ABN AMRO de leiding van Group Audit overnam, was hij vastberaden om van zijn team de beste audit afdeling van Nederland te maken en daar werkt hij nog altijd keihard aan.

Gaandeweg kwam Bendermacher erachter dat hij weliswaar zeer deskundige mensen in z’n team had, maar dat de onderlinge feedback stokte en er een aantal dingen onderhuids rommelden. “Toen ik dat doorkreeg heb ik in eerste instantie zelf de zgn. ‘kleedkamercultuur’ gepredikt, waarbij iedereen elkaar mag zeggen waar het op staat en daarna ‘in de kantine’ een biertje met elkaar drinkt,” aldus Bendermacher. “Helaas hielp dat maar heel even.”

Bendermacher kwam in gesprek met TWST en besloot om Robert Oskam en Dictus Nicolai in te schakelen voor een korte intensieve sessie met het team. Oskam en Nicolai bereidden de 1-daagse sessie voor door een aantal overleggen te observeren en met behulp van het Belbin model de teamrollen van het Management Team te onderzoeken. Op de dag zelf werden die rollen met de MT-leden besproken, zodat iedereen inzicht kreeg in elkaars rol en tegelijk begreep wat een ieder drijft. ’s Middags stond een rollenspel op het programma waar met een vastgesteld thema een overleg werd nagebootst. De TWST mannen grepen op een aantal momenten in en zorgden voor een aantal reflectiemomenten met het team. En met resultaat! “De MT leden zijn heel bewust beter naar elkaar gaan luisteren en elkaar beter gaan begrijpen sinds die sessie, en dat werkt nog steeds.” zegt Bendermacher. “En ik moet toegeven dat dat zeker ook voor mezelf geldt! ”

In de weken direct na de TWST-dag hebben de portretten van Robert Oskam en Dictus Nicolai nog enkele weken als een wakend oog in de vergaderruimte gehangen. Bendermacher: “Als een soort herinnering om te voorkomen dat we weer in ons oude gedrag zouden vervallen. Maar nu gaat het ook zonder hen prima binnen het team! En is het team weer een stap verder met onze ambitie om de beste audit afdeling van Nederland te worden.”

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460