Interview met Patricia van Dorssen

Patricia volgde gratis scholing:
“Ik weet nu wat ik in mijn mars heb”

Bij TWST kun je kosteloos een scholingstraject volgen. Maar hoe werkt dat eigenlijk, en heb je er ook echt wat aan? (spoiler: ja) Wij spraken Patricia van Dorssen, een van de deelnemers van het traject. Zij ging aan de slag met ‘Inzicht in mijn kwaliteiten’ en deelt haar ervaringen met ons.

Waarom wilde jij starten met dit traject?

“Ik werk al 19 jaar in hetzelfde vakgebied maar merkte dat ik ook wel iets anders zou willen, zelfs voor de coronacrisis was ik hier in mijn hoofd al mee bezig. Maar ik ben niet zo’n studiebol en dat hield mij wel tegen te beginnen. Ik heb alleen mijn middelbare school afgerond en ben toen in de horeca gaan werken. Toen zag ik deze tijdelijk gratis opleidingen online en ben ik mij toch eens gaan verdiepen. Ik twijfelde enorm over welk traject en of ik het niveau aan zou kunnen maar zag het als een mooie kans en ben ervoor gegaan.”

Wat zijn jouw ervaringen?

“Ik er heel open in gegaan. Dat past het beste bij mij. Bij de inleidende filmpjes dacht ik wel even ‘dit is best hooggeschoold’. Maar dat gevoel ging gelukkig snel voorbij. Dat komt waarschijnlijk omdat er veel theorie wordt gegeven voor managers en leidinggevenden, wat ik niet altijd direct op mijn eigen situatie toe kon passen. Het fijne was wel dat ik heel vaak dacht ‘in een andere baan kan ik dit straks ontzettend goed gebruiken’. Zoals bijvoorbeeld hoe je een sollicitatiegesprek kan doen. Daar heb ik straks mooie methodes voor.”

“Vroeger dacht ik altijd dat ik meer in mijn mars had, maar ik wist niet goed hoe ik dat beter naar voren kon halen. Binnen het traject gaat het ook over eigen overtuigingen. Ze noemden bijvoorbeeld het voorbeeld van een bus. Stap je in en kijk je wel waar je komt, of ga je zelf aan het stuur zitten en rijd je waar je naartoe wilt? Ik liet normaal alles wat meer op zijn beloop maar nu heb ik het vertrouwen om in de toekomst zelf dat stuur te pakken en manieren geleerd om dat te kunnen doen.”

Patricia Dorssen

“Ik twijfelde enorm, maar ben ervoor gegaan.”

Je neemt nu het heft in handen, hoe zie je de toekomst?

“De scholing heeft mij meer zekerheid gegeven en de moed om ook zonder veel ervaring op andere functies te solliciteren, mijn kwaliteiten te gebruiken. Ik onthield meer dan ik ooit had gedacht. Sterker nog, ik heb op alle tussentijdse toetsen een 10 gehaald! Dat was ontzettend motiverend. Ik heb ook nog nooit zoveel aantekeningen gemaakt. Het enthousiasme van de trainers werkte aanstekelijk, zelfs online. Nu heb ik zoiets van ‘ik kan dit’, ‘ik wil dit’ en weet ik wat ik in mijn mars heb.”

Zelf een traject volgen?

Dankzij de subsidie NL Leert Door is het tijdelijk gratis mogelijk om verschillende scholingstrajecten te volgen. Denk bijvoorbeeld aan ‘inzicht in mijn kwaliteiten’, ‘impact maken’ of ‘solliciteren kun je leren’.

Privacyvoorkeur centrum