Interview Linda Heijnen

Linda leerde te benoemen waar ze goed in is.

Bij TWST kun je tijdelijk kosteloos een scholingstraject volgen. Maar hoe werkt dat eigenlijk, en heb je er ook echt wat aan? (wij denken vanuit TWST natuurlijk van wel). We spraken verschillende deelnemers waaronder Linda Heijnen. Zij bracht haar sterke eigenschappen in kaart met het traject ‘Inzicht in mijn kwaliteiten’.

Je ging aan de slag met scholing naast je werk. Een bewuste keuze?

“Ik werk parttime bij Reisburo La Plaza in Wormerveer. Zoals iedereen weet ging het sinds maart 2020 door corona niet goed met deze prachtige branche. Ik heb mezelf vorig jaar dan ook regelmatig de vraag gesteld; wat als mijn baan hier stopt, wat dan? Wat kan ik? Wat wil ik?

Toen ik vorig jaar ‘alvast’ mijn CV en update gaf en zelfs een sollicitatiebrief schreef, kwam ik erachter dat ik het heel moeilijk vond om te benoemen waar ik nou eigenlijk goed in ben. Als je al ruim 20 jaar in dezelfde branche werkt, kom je ook enigszins vast te zitten in je gedachten. Reiswerk wees mij op deze scholing van TWST en dat triggerde mij, omdat ik mezelf hiermee goed onder de loep kon nemen. Waar ben ik nou echt goed in, en hoe handel ik in bepaalde situaties?”

Heb je dat inzicht in je kwaliteiten ook gekregen?

“Ja. Ik heb altijd gedacht dat bedrijven zoeken naar personen die altijd voorop lopen. Ik ben juist een rustig persoon, kritisch en hoef niet zo nodig op de voorgrond. Door dit traject heb ik geleerd dat het prima is zoals ik ben, als ik maar bij mezelf blijf. Ik vond daarom ook met name de teamrollen van Belbin heel interessant. Vooral omdat het beschrijft dat het helemaal niet uitmaakt of je haantje de voorste bent, of juist wat terughoudender.

Ik heb ook ontzettend genoten van het webinar ‘waar ben je goed in’? Het is zo beeldend verteld, en het klopt ook allemaal! Als je ergens enigszins chagrijnig aan begint omdat je er geen zin in hebt, wordt het ook geen succes. Ik heb al meerdere keren mijn mindset kunnen veranderen, echt een eye-opener!”

Zijn er concrete tips vanuit de scholing die je nu toepast?

“Voorheen kon ik stomme klusjes het nog wel eens laten liggen, uitstelgedrag dus…. In mijn huidige baan pak ik de vervelendste klus nu het eerste op, dan is het maar gedaan. En dat geldt thuis ook voor sommige huishoudelijke klusjes. Even de schouders eronder en je komt gelijk in een fijne flow! Wat ik ook heb geleerd, is dat je ergens (on)bewust (on)bekwaam in kunt zijn en dat verschillende persoonlijkheden samen een goed team maken. En ook een mooie: als je ergens geen invloed op hebt, laat het dan los.”

Linda Heijnen

“Ik heb al meerdere keren mijn mindset kunnen veranderen, echt een eye-opener!”

Je hebt je certificaat binnen. En nu?

“Ik heb de leukste baan van de wereld, dus als de reisbranche weer aantrekt en ik dit werk kan blijven doen, ga ik daar zeker voor! Mocht dit ooit stoppen dan ga ik mij verder focussen op de verzekeringsbranche of iets anders waarbij ik met mensen kan blijven werken en mee mag denken om uiteindelijk een mooi product aan te bieden, bijvoorbeeld burgerzaken bij een gemeente, of werken bij een bedrijf op de salesafdeling maar dan wel op een kantoor of in de backoffice. Daar kan ik mijn kwaliteiten goed gebruiken.”

Zelf een traject volgen?

Dankzij de subsidie NL Leert Door is het tijdelijk gratis mogelijk om verschillende scholingstrajecten te volgen. Denk bijvoorbeeld aan ‘inzicht in mijn kwaliteiten’, ‘impact maken’ of ‘solliciteren kun je leren’.

Privacyvoorkeur centrum