Succesvol leiderschapsprogramma voor ASML
16 december 2021
•5 minuten
16 december 2021
•5 minuten
TWST heeft het afgelopen jaar een succesvol leiderschapsprogramma ontworpen en gedraaid voor ASML. We zijn daar bijzonder trots op en vertellen daar graag wat over.
ASML is de afgelopen jaren in een snel tempo gegroeid en heeft daarom behoefte aan het aannemen, maar ook helpen groeien en ontwikkelen van steeds meer leiders. Het daarvoor ontwikkelde LEAD-programma is bedoeld voor beginnende managers en voor ervaren teamleiders die hun eigen lat hoger willen leggen.
TWST heeft het programma, in een aantal sprints, in co-creatie ontworpen met ontwerpteams van ASML. Het programma bestaat uit 4 modules van 2 dagen waarin de deelnemers een leiderschapsontdekkingsreis maken. Van zelf leiden, anderen leiden, een team leiden tot het bedrijf leiden.
Daarnaast krijgen de deelnemers de opdracht om een individuele opdracht te formuleren waarin ze het geleerde direct kunnen toepassen in de praktijk. De deelnemers worden hierop gecoacht door de trainers van TWST en hun eigen leidinggevenden.
TWST heeft het afgelopen jaar 2 programma’s met elk 24 leidinggevenden gedraaid. Het programma wordt komend jaar voortgezet voor nieuwe groepen leidinggevenden. Daarnaast wordt het programma ook uitgerold in China.
We spreken met Linde die als een van de trainers de groepen heeft begeleid.
Er komen enthousiaste reacties op het programma, wat spreekt de deelnemers zo aan?
“De deelnemers krijgen een zeer uitgebreid en divers programma voorgeschoteld. Voor veel van hen is het de eerste keer dat ze echt met de thema’s van de verschillende modules aan de slag gaan. Afhankelijk van het individuele leerdoel is er altijd een aangrijpingspunt voor de deelnemers.”
Hoe gaat dat in coronatijd?
“De modules zijn indien nodig online. Daar zijn we gelukkig inmiddels zo op ingespeeld dat we ieder programma ‘on the spot’ van live naar online kunnen omzetten. We merken ook dat deelnemers steeds meer gewend zijn aan online werken en langer hun aandacht bij de online modules kunnen houden. Aan de start van Corona werkten we in blokken van 2 uur online. Nu is dat bijna gelijk met een gewoon programma. We wisselen wel heel veel af in de werkvormen. In subgroepjes overleggen, veel oefenen, wandelen en elkaar bellen. Er is heel veel mogelijk. Online leren kan ook een voordeel zijn als je ook je werk vanuit huis doet. Want: dat lastige gesprek dat je moet voeren met een collega gaat nu ook via het scherm. Dan kun je dat maar beter ook via hetzelfde medium oefenen.”
We hebben het over ‘zoveel mogelijk in het werk’ leren. Wat is dat?
“Voor ons is het belangrijk dat onze interventies gericht zijn op het leren in het werk. Heel simpel gezegd: Het leereffect van een deelnemer is maar klein als hij of zij het niet de dag erna direct gaat toepassen in de praktijk. Dan krijg je opmerkingen als: “och ja, die training heb ik geloof ik een paar jaar geleden nog eens gehad.” Wij zijn succesvol als deelnemers dat wat ze leren ook gaan toepassen en resultaten boeken in het werk, die ze voorheen niet haalden. Dan ben je echt aan het leren.
Een voorbeeld: Een van de deelnemers had als ontwikkeldoel om meer te delegeren en teamleden meer verantwoordelijk te maken. Na de eerste module was hem dat nog niet echt gelukt. We hebben toen heel actief gekeken naar wat hij kon doen. Dat vraagt eigen reflectie maar ook de skills om het juiste gesprek te gaan voeren. In module 3 kwam hij super blij de module in. Hij had met zijn team besproken dat hij meer met de lange termijnvisie voor het team bezig moest zijn zodat het team ook echt kon groeien. Nieuwe mensen aannemen, werken aan de strategie. Hij heeft heel bewust een aantal aspecten van zijn werk overgedragen en coacht zijn mensen nu om die taken en verantwoordelijkheden op te pakken. Hij is blij en zijn team is blij. En ik al helemaal. Hij heeft echt het roer omgegooid.”
Wat doen we nog meer om aan te sluiten bij het werk?
“Tijdens iedere module komt er een business speaker die ervaring uit het werkveld deelt met de deelnemers. We houden coachgesprekken en de deelnemers hebben een individuele opdracht geformuleerd waarmee ze tijdens het programma aan de slag gaan.”
Hoe is het om voor ASML te werken?
“Heel boeiend! Er zijn natuurlijk maar weinig bedrijven ter wereld, laatst staan in Nederland die zijn zoals ASML. De groei die ze doormaken is ongekend en dat zie je ook terug in het leiderschap. Hoe hou je je team bijeen, hoe laat je nieuwe mensen instromen? Hoe ga je om met de druk om te leveren?
Tegelijkertijd is het natuurlijk ook een super technische omgeving met technische mensen. Persoonlijk vind ik dat een heerlijke doelgroep om mee te werken. Over het algemeen zijn ze minder bezig met persoonlijk leiderschap. Dat betekent niet dat ze minder geïnteresseerd zijn. Juist niet. Veel deelnemers slurpen de materie op, omdat ze echt het gevoel hebben dat het een aanvulling is op hun inhoudelijke kennis.
Daarnaast ben ik ook wel trots dat we voor ASML mogen werken als uniek bedrijf in Nederland. En helemaal trots dat dit programma ook internationaal uitgerold gaat worden. Nu onder meer in China. Dat gaan we niet zelf begeleiden. Helaas is mijn Chinees daar niet goed genoeg voor… Maar de training is zo uitgewerkt dat trainers daar het uit kunnen voeren. Uiteraard aangepast naar hun eigen culturele normen.
Wat het ook wel bijzonder maakt: iedere organisatie waarvoor je werkt moet je leren kennen. Want iedere organisatie heeft een unieke taal en begrippen die alleen daar voorkomen. ASML is daar wel heel bijzonder in. Af en toe hebben de deelnemers het over technische zaken waarvan ik en mijn collega’s net zo goed zouden kunnen denken dat er Russisch gesproken wordt.”