Menu

Superkracht

17 mei 2023

2 minuten

Deel artikel

In een wereld vol dwingende smartphones, luidruchtige collega’s en een onophoudelijke stroom van kattenfilmpjes, is luisteren een waardevolle superkracht geworden. Het vermogen om echt te luisteren is als een magische formule die een diepe impact kan achterlaten.

Maar laten we eerlijk zijn, het is niet altijd gemakkelijk om de aandacht van mensen te trekken en hen te laten luisteren naar wat je te zeggen hebt. Mensen zijn over het algemeen niet zo goed in luisteren. We worden afgeleid door onze smartphones of geluidsoverlast. We zijn al bezig met reageren in plaats van begrijpen. We vinden het moeilijk om ons te verplaatsen in de ander en door tijdsdruk willen we snel tot de kern komen.

Laten we daarom wat compassie met onze collega’s hebben. Hoe kunnen we als leidinggevende helpen om wel te luisteren naar de belangrijke boodschap die we willen overbrengen?

Stap 1: Vang hun aandacht. Als je wilt dat mensen naar je luisteren, moet je ze in de eerste seconden vastgrijpen. Begin met een vraag of een verrassende statement. Verbaas ze! Gebruik je creativiteit om hun nieuwsgierigheid te wekken en een glimlach op hun gezicht te toveren.

Stap 2: Speel met intonatie en gebaren. Woorden zijn krachtig, maar de manier waarop je ze zegt, kan een wereld van verschil maken. Experimenteer met je intonatie, varieer je stemhoogte en -snelheid om je verhaal levendiger te maken.

Stap 3: Gebruik de kracht van verhalen. Mensen houden van verhalen. Vertel een persoonlijke anekdote, een grappige situatie of een inspirerend verhaal dat je hebt gehoord. Laat je verbeeldingskracht de vrije loop en wees niet bang om het verhaal op te leuken met kleurrijke details.

Stap 4: Luister actief en maak verbinding. Luisteren is niet alleen eenrichtingsverkeer. Het draait ook om het actief betrekken van de ander en het opbouwen van een waardevolle connectie. Geef ze de ruimte om hun gedachten te delen, stel vragen en toon oprecht interesse. Knik enthousiast, laat af en toe een bemoedigend geluid horen en vergeet niet om die oprechte glimlach op je gezicht te houden. Als je anderen het gevoel geeft dat hun stem wordt gehoord en gewaardeerd, zullen ze veel meer geneigd zijn om naar jou te luisteren.

Tijdens het DENK event deze week: Verbaal meesterschap door Remco Claassen, werd onderstaand filmpje getoond door Sharon Kroes (wereldkampioen debateren). Het laat zien dat ook als je niets te zeggen hebt, je toch mensen geboeid kan laten luisteren.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460