Yuval Noah Harari en de rol van informatie
21 oktober 2024
•2 minuten
Uitgeroepen tot een van de beste dienstverleners van 2024!
Bekijk de MT1000Uitgeroepen tot een van de beste dienstverleners van 2024!
Bekijk de MT100021 oktober 2024
•2 minuten
Afgelopen zondag was Huib bij Yuval Noah Harari in Tivoli Utrecht. Hij was daar voor de presentatie van zijn boek Nexus.
Harari probeert antwoord te geven op de vraag: We hebben onze soort Homo sapiens genoemd, ‘de wijze mens’, maar als mensen zo wijs zijn, waarom zijn we dan zo zelfdestructief? Waarom staan we op het punt ecologische en technologische zelfmoord te plegen?
Indrukwekkend hoe hij ons meeneemt naar het stenen tijdperk, de heiligverklaring van de Bijbel, vroegmoderne heksenjachten, het stalinisme, het nazisme en de heropleving van het hedendaagse populisme, om de complexe relatie tussen informatie en waarheid, bureaucratie en mythologie, wijsheid en macht bloot te leggen.
Wat Huib erg interessant vond was zijn visie op de rol van informatie. Harari legt uit dat meer informatie niet automatisch leidt tot meer kennis of wijsheid. In plaats daarvan speelt informatie een andere cruciale rol: het verbinden van netwerken, zoals mensen, culturen en samenlevingen. Informatie werkt vooral als een middel om mensen met elkaar in contact te brengen en om collectieve samenwerking mogelijk te maken.
Harari betoogt dat in veel gevallen niet de waarheid, maar fictie een krachtiger middel is om die verbindingen te smeden. Verhalen, mythes, religies en andere vormen van fictie kunnen hele groepen mensen inspireren, verenigen en samenwerken, zelfs als deze verhalen niet letterlijk waar zijn. Dit komt omdat fictie vaak meer emotionele en sociale impact heeft dan harde feiten.
De essentie is dat verhalen – en dus fictie – vaak effectiever zijn in het creëren van samenhang en samenwerking in netwerken, terwijl het puur verspreiden van feiten niet hetzelfde verbindende effect heeft. Iets wat populisten maar al te goed begrijpen.
Zien we dit ook in organisaties gebeuren?