Menu

Zelfsturing effectiever dan pandoer van de baas

23 januari 2017

2 minuten

Deel artikel

Bij VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) is bewust gekozen om te gaan werken met zelfsturende teams. Dat was voor Ad van Mierlo als kwartiermaker van het kenniscentrum Handhaving & Naleving en Advies, en verantwoordelijk voor deze transitie een mooie uitdaging. Hij heeft in de afgelopen drie jaar negen autonome regionale teams omgevormd naar een centraal aangestuurde organisatie met een duidelijke herkenbaarheid.

“Ik kreeg te maken met mensen en culturen vanuit het gehele land die hun eigen aanpak gewend waren. Daaruit wilde ik zoveel mogelijk effectiviteit en rendement halen. Daarnaast is VNG een hoog professionele organisatie met relatief weinig management lagen. Een uitstekende basis om zelfsturing centraal te stellen bij onze transitie naar een nieuwe organisatie,” aldus Ad van Mierlo. “Ik had wel wat hulp nodig bij deze transitie en bij TWST vond ik het enthousiasme en de gedrevenheid die ik nodig had en bovendien snapten ze goed wat ik wilde. We zijn aan de slag gegaan met verbeterborden, de Belbin teamrollen, rollenspellen, etc. Daarbij zijn ontdekkingen gedaan waarmee we aan de slag zijn gegaan. Iedereen heeft geleerd dat gedrag soms anders is maar niet fout en dat je gedrag niet moet labelen maar moet kunnen verklaren. Ook is duidelijk dat de baas niet non-stop goedkeurt en hulp verleent maar vooral wordt geïnformeerd door de zelfstandige teams. En dat alles heeft gewerkt. Het aantal hulp- en goedkeuringsvragen is behoorlijk gedaald en we werken nu met een enthousiast maar vooral volwassen team. TWST heeft ons geholpen om inzicht te krijgen en ons begeleid bij de verandering.”

Inmiddels is de transitie naar zelfsturende teams afgerond. Ad van Mierlo is met z’n team nu in de volgende fase terecht gekomen. Daarin staat de ontwikkeling van de teamleden centraal. En ook daarbij gaat TWST ondersteuning bieden als het gaat om het ontwikkelen van adviesvaardigheden en het omgaan met de klant.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460