Menu

Boekverslag – The inner game of tennis

14 maart 2024

6 minuten

Deel artikel

The Inner Game of Tennis 
The ultimate guide to the mental side of peak performance 
W. Timothy Gallwey 
2015 
CPI group 

Wil jij het concentratieverlies, de nervositeit en de twijfel overwinnen die jou belemmeren jouw ambities waar te maken? Loop jij aan tegen mentale gewoontes die jouw leiderschap in de weg staan? Het geheim van goed presteren ligt niet in het steeds harder proberen, niet in steeds meer werken, beweert Gallwey. In zijn boek The Inner Game leert hij je jouw innerlijke conflicten te herkennen en aan te pakken. Gallwey zegt: als je het innerlijke spel goed speelt, krijg je terug: een goede focus en een meer zelfvertrouwen.

Wie wil dat nou niet…

Het boek biedt je een fundamenteel andere kijk op leiderschap en leren. Het leert je ambities waar te maken op een manier die je meer plezier in je werk geeft, waardoor je beter presteert en effectiever leert. Het boek leert je hoe je moeiteloos je doel realiseert, oplossingen voor problemen gemakkelijk kunt vinden. Gallwey leert je eerst je eigen innerlijk spel te winnen, zodat je daarna elk ander uiterlijk spel in de buitenwereld kan gaan winnen.

De kern

The Inner Game of Tennis is een boek geschreven door Timothy Gallwey, dat oorspronkelijk al werd gepubliceerd in 1974, mind you! Het boek gaat in de kern –hoewel de tennisbal op de voorkant anders doet vermoeden- niet over tennis maar over presteren en leren, op meerdere aspecten van het leven.

Sommigen zien het als een baanbrekend boek dat zowel de wereld van tennis als die van persoonlijke ontwikkeling heeft veranderd. Hij opent voor jou een deur naar een diepere dimensie van jouw prestatievermogen. Hij beweegt je om je te richten op de innerlijke game – de mentale en emotionele aspecten van spelen en werken.

Gallwey stelt dat de grootste belemmeringen voor ons succes vaak niet fysiek zijn, maar dat ze zich bevinden in onze eigen geest. Belemmeringen zijn vaak mentaal dus!

Gallwey bedacht dat er een ineffectieve instruerende dialoog is tussen leraar en leerling die zich vooral in het hoofd van de leerling afspeelt. Dat noemt hij the inner game. Als je niet oppast, ben je daarbij je eigen tegenstander. De boodschap van Gallwey is dat een instructieve en directieve aanpak om te komen tot beter presteren niet leidt tot beter, maar tot minder presteren.

Zo kwam hij tot een manier van coachen waarbij hij drie dingen bewerkstelligt:

1. Zelfbewust focussen op de innerlijke game.

Het beheersen van de geest en emoties tijdens het spel. Door het ontwikkelen van bewustzijn van onze innerlijke dialoog en de focus verleggen van externe afleidingen naar interne processen. Om zo de prestaties te verbeteren.

2. De keuze tussen ‘Zelf 1’ en ‘Zelf 2’.

Gallwey introduceert het idee dat er twee ‘zelfen’ zijn in ieder van ons. Zelf 1 is het kritische, analytische zelf dat constant instructies en oordelen geeft, terwijl Zelf 2 het natuurlijke, intuïtieve zelf is dat in staat is tot moeiteloos handelen. Gallwey stelt dat het verbeteren van prestaties draait om het verminderen van het controlemechanisme van Zelf 1 en het toestaan van Zelf 2 om vrijer te opereren. Het is aan jou de keuze te maken.

3. Zelfvertrouwen ontwikkelen door innerlijke rust.

In plaats van je te laten leiden door externe goedkeuring of angst voor mislukking, moedigt het boek je aan om te vertrouwen op je eigen capaciteiten en intuïtie. Vrij van negatieve gedachten die je blokkeren.

De TWST

Een twistig idee dat Gallwey aanreikt, is het belang van waarneming zonder oordeel. Hij stelt voor aandacht te besteden aan onze acties en prestaties zonder onmiddellijk te oordelen of kritiek te leveren. Door simpelweg te observeren wat er gebeurt zonder oordeel, kunnen we effectiever leren en verbeteren.

Gallwey vat het geheel samen in de formule: P = p – i (Performance = potential – interferences), oftewel de prestatie die je op een willekeurig moment levert, is het potentieel dat je op dat moment bezit minus alle belemmeringen die je tegenhouden of in de weg zitten. De meeste van deze belemmeringen zijn intern en worden door jezelf gecreëerd. Door je dit te realiseren, wordt je geest rustiger. Dit zorgt ervoor dat we op een meer natuurlijke manier leren.

Hoewel velen baat hebben gehad bij de inzichten die Gallwey biedt in The Inner Game of Tennis, is zijn benadering soms onlogisch of tegenintuïtief. Bijvoorbeeld, het idee dat het verminderen van zelfkritiek en controle kan leiden tot verbeterde prestaties, kan in eerste instantie vreemd lijken voor mensen die gewend zijn om zichzelf te pushen en streng voor zichzelf zijn. Echter, Gallwey’s zegt dat te veel zelfkritiek en controle juist belemmerend werkt en dat loslaten en vertrouwen, stimulerend werkt in het leren.

Must read

Het boek verwoordt een frisse benadering van prestaties, leren en zelfontwikkeling; als je ook nog van tennis houdt, ja, een must read. Het leert je dat waar leiderschap begint in je eigen geest, en dat de weg naar jouw succes en dat van je team, begint met het vinden van een balans tussen jouw innerlijke zelfbeelden.

Het lezen van dit boek geeft je tevens een frisse blik op hoe je uitdagingen benadert, zowel in je carrière als in je persoonlijke leven. Het biedt je praktische strategieën en inzichten die je kunt toepassen om nog meer potentieel bij jezelf te ontluiken. Of je nu een leider bent of niet, het lezen van de The Inner Game biedt nieuwe perspectieven en helpt jouw ambities waar te maken.

Als jij ook:

om uiteindelijk zo je ambities waar te maken, dan is dit boek iets voor jou.

Een leuk filmpje met een uitleg van het boek is trouwens te vinden op Youtube. Kijkje waard!

Wil jij nu zelf ook je ambities realiseren en kun je daar wat coaching bij gebruiken? Bij TWST denken we altijd met je mee. Vanaf de zijlijn én in het veld.

cta afbeelding

Overwin ook je twijfels

Realiseer je ambities

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460