Menu

De Coachende baas: Laat je team bloeien!

30 oktober 2023

3 minuten

Deel artikel

Huib Ribbens beschrijft de komende tijd een aantal managementstijlen. Hoe herken je ze? En hoe ga je er als leidinggevende (én als medewerker) mee om….

Beeld je in: je maakt deel uit van een inspirerend team, vol potentieel en vernieuwende ideeën. Je krijgt de kans om je eigen pad te bewandelen. En Anke, je leidinggevende? Ze staat klaar om te ondersteunen wanneer je haar nodig hebt, maar voornamelijk moedigt ze je aan om je eigen beslissingen te nemen. Ze is ervan overtuigd dat jij de kracht en wijsheid hebt om je werk uitstekend te doen. Welkom in de wereld van coachend leiderschap!

Wat is Coachend Leiderschap? 
Het is een empathische manier van leidinggeven. De leidinggevende, zoals Anke, is er om te begeleiden en te ondersteunen, en gelooft in de kracht van haar teamleden. Ze helpt je om in actie te komen, veranderingen te omarmen en je eigen oplossingen te vinden, met respect voor je autonomie en capaciteiten.

Waar is het goed voor? 
Met deze stijl krijg je:

Waar werkt het goed? 
In organisaties die waarde hechten aan persoonlijke ontwikkeling en continue verbetering. Bedrijven waar de focus ligt op medewerkerstevredenheid en het bevorderen van een positieve en ondersteunende cultuur.

Zijn er ook nadelen? 
Ja, het kan soms moeilijk zijn om het juiste evenwicht te vinden tussen begeleiding bieden en te veel ruimte laten. Het is belangrijk om valkuilen zoals overbescherming of gebrek aan duidelijke richting te vermijden.

Hoe pas je het toe? 
Wil je deze stijl toepassen? Zorg dan voor:

Conclusie: 
Coachend leiderschap kan een krachtige manier zijn om je team te begeleiden naar succes en persoonlijke groei. Het draait allemaal om het ondersteunen en bekrachtigen van je teamleden, zodat ze kunnen floreren en hun volledige potentieel kunnen bereiken.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460