Menu

“Blijf niet alleen doorrennen, zoek ook met regelmaat de kleedkamer op.” 

11 maart 2024

5 minuten

Deel artikel

Wij zijn er bij TWST stiekem allemaal een beetje jaloers op. Dillianne van den Boogaard speelde in haar topsportcarrière 176 interlands (68 doelpunten). Nam met haar hockeyteam twee keer deel aan de Olympische spelen (twee keer brons). Won twee keer Europees goud, en zilver op de Wereldkampioenschappen. Inmiddels is ze verbonden aan TWST als teamcoach, leiderschapscoach en verandermanager. 

Als er iemand is die ons iets kan vertellen over topsport en het bedrijfsleven, is zij het wel. Ze neemt ons mee in een aantal overkoepelende thema’s en wijze lessen. Voor op het veld, maar zeker ook daarbuiten.  

“Heb vertrouwen”, start Dillianne het interview. En dan bedoelt ze niet alleen in een goede afloop, maar vooral in elkaar. “Dat is de basis, in mijn beleving begint alles daarmee. Het hebben van vertrouwen en zorgen voor elkaar. Als ik tijdens hockey bijvoorbeeld een aanvallende actie doe en daarmee mijn verdedigende positie loslaat, dan moet ik erop kunnen vertrouwen dat een ander mijn plek zal overnemen. Als ik dat vertrouwen niet heb, zal ik nooit die beweging kunnen maken. Terwijl zo’n verrassende actie misschien de winst op zou kunnen leveren.” 

Ze vult aan: “Dat is ook wat ik aandacht heb gegeven in mijn vorige rol als leidinggevende: vertrouwen. Dat is waar het begint; je moet tijd investeren om elkaar te leren kennen en een vertrouwensband op te bouwen. Als je dat overslaat, kan het zijn dat binnen het team minder snel ideeën of andere, laat staan afwijkende, invalshoeken worden gedeeld en juist dat is nodig om met elkaar in beweging te komen en de beste resultaten te bereiken.” 

Duidelijke afspraken als basis voor goed en verrassend samenspel 

“Daarnaast draagt het hebben van duidelijke afspraken ook zeker bij het aan het verstevigen van onderling vertrouwen. Als duidelijk is wat je van elkaar kan en mag verwachten, is er minder tot geen ruimte voor verwarring en wantrouwen en juist ruimte voor vertrouwen en daarmee beweging en ruimte om nieuwe dingen te proberen. En dat is nodig om vooruit te komen, als team en als individu”, legt ze uit. 

Je moet ook regelmatig checken of de afspraken nog duidelijk en of passend zijn. “Niet alleen maar doorrennen en doorwerken, maar ook met enige regelmaat de kleedkamer in om de afspraken te evalueren en met elkaar te reflecteren. En waarom maak ik hier het vergelijk met de kleedkamer? Omdat daar over het algemeen meer ruimte is om naar elkaar te luisteren dan op het veld in het heetst van de strijd.” 

“We kunnen dan even met elkaar stilstaan en checken of de afspraken nog kloppen of moeten worden aangepast omdat het ‘speelveld’ om ons heen is veranderd. We weten allemaal dat als je je techniek niet aanpast en alsmaar bij het oude blijft, je in no time achter de feiten aanloopt en uiteindelijk zelfs met 3-0 achterstaat. Dit kan ook gelden voor in het bedrijfsleven en voor andere organisaties. Het is goed om jezelf af en toe deze vragen te stellen: Kan het nog anders? Kan het nog beter? En tegelijkertijd denk ik ook dat om veranderingen te implementeren, de tijd moet worden genomen. Koersvast zijn en blijven heeft ook zijn waarde. Het is een fijn lijntje”, legt Dillianne uit. “Je hebt een stevige basis nodig om vanuit daar weer een nieuwe tactiek uit te kunnen proberen, zodat je ook ergens op terug kan vallen.” 

Maak verbinding om je doelen te realiseren 

“Doelgericht zijn, kansen en mogelijkheden zien, niet snel opgeven, dat zijn eigenschappen die ik heb overgehouden aan de sport”, vertelt Dillianne als we naar haar karaktereigenschappen vragen. “Daarnaast jezelf blijven ontwikkelen. En wat ik bewust meeneem vanuit de teamsport is het oog hebben voor de ander. Als teamsporter ben je je al snel bewust van het feit dat wanneer jij een goede dag hebt, je de wedstrijd zeker nog niet hebt gewonnen. Iedereen zal goed in zijn of haar vel moeten zitten, om het uiteindelijke, gezamenlijke, doel te kunnen bereiken. Dat zorgen voor elkaar heb ik in het hockey wel echt mogen ervaren. Mensen hebben voor mij gezorgd en ik op mijn beurt voor hen. Dat heeft verbinding gebracht en bijgedragen aan het realiseren van onze sportieve en persoonlijke doelen.” 

Zoek verbinding, blijf jezelf en je team ontwikkelen, maak onderwerpen bespreekbaar en maak duidelijke afspraken. Het kan allemaal helpen om vooruit te komen. 

Houd geen kaarten tegen de borst 

En dan noemt Dillianne nog een mooie eigenschap die we bij TWST ook graag terugzien. 

Oprechtheid. 

“In het veld heeft het geen nut als je jezelf niet laat zien. Daar heb je niet alleen jezelf mee, maar ook de rest. Houd dan ook geen kaarten tegen de borst en spreek je uit, daar is iedereen bij geholpen.” 

Ga ook een stapje verder

Wil jij ook, samen met je team, naar een hoger niveau? Dan kan het zijn dat Dillianne of een van onze andere TWST’ers ook jou en je team verder komt brengen. Op een leuke manier waardoor je zelf je ambities kunt realiseren. We brengen organisaties namelijk graag verder op een manier die bij jou past! 

cta afbeelding

Breng je team ook naar een hoger niveau.

Begin vandaag!

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460