Uitgeroepen tot een van de beste dienstverleners van 2024!

Bekijk de MT1000

Uitgeroepen tot een van de beste dienstverleners van 2024!

Bekijk de MT1000
Menu

High-Impact Tools voor Teams

16 juni 2022

2 minuten

Deel artikel

Stefano Mastrogiacomo en Alex Osterwalder
2022
Boom uitgevers

Zo beginnen de auteurs: “het ziet er beroerd uit in het bedrijfsleven: 75% van de cross-functionele teams functioneert niet, 29% van de projecten is niet zinvol, 50% van de meetings wordt als niet productief en tijdverspilling beschouwd.”

Niet gek dus dat veel teams vaak onderpresteren, toch? Ze werken om elkaar heen en niet met elkaar. Heb jij een idee hoe dat komt? De auteurs geven, meteen, antwoord. Zij wijzen 2 hoofdoorzaken aan:
(1) een onveilig teamklimaat en
(2) slecht afgestemde teamactiviteiten.

Het 1e heeft te maken met gebrek aan vertrouwen tussen collega’s en teams, de interne communicatie. Het moeilijk vinden om je zorgen en angsten uit te spreken. Voordat je het weet blijven problemen dooretteren en groeien ze uit tot onderprestatie.

Het 2e gaat over duidelijkheid: wie is waarvoor en wanneer verantwoordelijk? Wat zijn de prioriteiten? Heeft iedereen genoeg tijd om aan een project te werken? Wanneer ronden we wat af…?

Hoe mooi is het dan als je 5 praktische tools in handen kunt krijgen om gericht afstemmen binnen je team makkelijker te maken, vertrouwen op te bouwen en je ambities waar te maken. Daarin geven de auteurs je een mooie handreiking. Een heel praktisch boek om met plezier met je team aan de slag te gaan.

De kern

Op één lijn komen als team. Het is vaak een wens, maar niet altijd eenvoudig in de praktijk te realiseren. Want het is niet altijd duidelijk wie precies verantwoordelijk is voor welke activiteiten en projecten. De Team Alignement Map (tool 1) in het boek helpt je daarmee. Het helpt je om in de planningmodus te komen (wie, wat, wanneer) en in de assessementmodus in deze zin van teamleden op het juiste spoor houden.

De tools 2 tot en met 5 gaan over het creëren van een high-trust klimaat met meer psychologische veiligheid. Bijvoorbeeld vertrouwen bouwen en de psychologische veiligheid vergroten. Het zijn twee belangrijke elementen waar het steeds om draait in het boek.

Dat doen ze vanuit de gedachte dat ze ideeën en zorgen delen over risico’s waarmee het team te maken kan krijgen. Beter samenwerken als team en je als team verantwoordelijk voelen en in stelling brengen om de gestelde ambities waar te maken. Zoals psycholoog Paul Watzawick psycholoog het al zei: ‘In menselijke relaties is iedere voorspelling op een of andere manier verbonden met het fenomeen vertrouwen’.

Mastrogiacomo en Osterwalder zetten in hun boek 5 praktische tools, met diverse uitwerkingen en toepassingen voor een gezonde teamcultuur uiteen:

Dus gewoon een team samenstellen is geen garantie voor succes. Teams mislukken dan ook regelmatig. Keer op keer hebben teams moeite om ambities waar te maken. Vandaar deze tools in de vorm van een handboek. Waarmee de auteurs laten zien hoe teams tot bloei en groei zijn te vormen: door meteen aan de slag te gaan, met volledige participatie van alle teamleden, door constructief met conflicten te leren omgaan om zo gestage voortgang te boeken.

De twist

Hoe simpel kan het zijn: 5 tools en al je teamobstakels zijn weggenomen en je team staat volledig klaar om de gewenste resultaten te boeken en alle ambities waar te maken. Hmmm ik denk dat de praktijk wel wat weerbarstiger is… toch?

Vertrouwen bijvoorbeeld is meer dan het toepassen van één of meer tools. Dat vraagt om langdurig met elkaar samenwerken, een open mindset, elkaar goed leren kennen, misschien ook wel buiten het werk; want vertrouwen komt te voet en gaat te paard…

Er zijn vele onderzoeken en boeken geschreven over het bereiken van betere teamprestaties. De wetenschappelijke onderbouwing dat de auteurs ze met de 5 tools goed afgekaart hebben, valt enigszins te betwijfelen. Bovendien lijkt 1 belangrijke factor voor succesvolle teams buiten beschouwing te blijven en dat is leiderschap. Veel studies tonen aan dat leiderschap een cruciale bijdrage levert aan het vormen van een succesvol team.

Must read

Ik zeg ‘hmmmm ja’. Het boek combineert een aantal actuele thema’s: vertrouwen, psychologische veiligheid en high performing teams. En, zoals Amy Edmondson al schrijft in haar boek: “Gewoon een team samenstellen, is geen garantie voor succes.”

Het boek is mooi vormgegeven. Hierdoor leest het prettig, gemakkelijk en snel weg. De tools zijn zodanig uitgewerkt dat je ze snel zelf in de praktijk kan toepassen. Goed communicabel, op je eigen projecten, met je eigen team. En, in de afdronk van het boek gaan de auteurs nog wat de diepte in ‘over de wetenschap achter de tools en het boek’. Interessante kleuring op de begrippen ‘common ground’, psychologische veiligheid (iets anders dan vertrouwen) en relatietypen (4 spelvormen om resources tussen deelnemers te verdelen).

Als jij ook:

Dan is dit boek iets voor jou.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460