Menu

Josette Luijten, Directeur Medux Nederland: “Verandering is de enige constante”

13 december 2023

5 minuten

Deel artikel

De inkoopafdeling van een verpleeghuis staat voor een grote beslissing. Hun verouderde zorgbedden moeten vernieuwd. Maar waar begin je? Wat is noodzakelijk, wat is goed voor de toekomst en hoe past het binnen het budget? Medux, die hulpmiddelen en diensten aan zorginstellingen en eindgebruikers levert, krijgt deze vragen regelmatig.

Wij spraken de energieke Josette Luijten, Directeur Medux Nederland, over leidinggeven in een omgeving die elke dag weer anders is. Hoe doet zij dat?

Als je alles op orde hebt, dan ben je eigenlijk te laat

“Ik geloof er heilig in dat verandering de constante is,” begint ze het gesprek. “Zodra je denkt: we hebben alles wel op orde, of we zitten wel even rustig, dan ben je eigenlijk te laat. Zeker omdat wij het allerbeste voor de eindklant, degene die het hulpmiddel nodig heeft, willen is dat heel belangrijk.”

En veranderingen zijn er. Denk alleen al aan de vergrijzing.

“Tot 2040 hebben we een aanzienlijke toename van 65+’ers. Daarnaast neemt het aantal Nederlanders met een chronische ziekte en multimorbiditeit toe. Nu werkt 1 op de 7 mensen in de zorg, straks 1 op de 4 werkenden”, schetst Luijten de situatie. “Op dit soort grotere veranderingen en situaties als een veranderende arbeidsmarkt, kun je anticiperen, maar op veel kun je dat ook niet. De veranderingen van vandaag zijn weer anders dan die van gisteren en eergisteren. Je moet niet denken: we hebben nu een belangrijke IT- of procesverandering, en dan zijn we klaar. Je moet altíj́d alert zijn.”

Kijk voor- én achteruit   

Om dat goed te kunnen doen, moet je vooruit én achteruit kijken.  

Neem nou het thema duurzaamheid. “Wij kijken daarbij ook heel erg naar de partners. Hoe krijg ik mijn producten aangeleverd en hoe duurzaam zijn mijn leveranciers?” licht ze toe. “En we kijken natuurlijk ook voorwaarts; hoe gaan mijn klanten er dan mee om? Hergebruiken ze materiaal, wat doen ze met het afval? Daar gaan we de gesprekken ook echt over aan. Medux probeert hierin de markt echt te ontwikkelen.”  

“We hebben sinds een jaar of 5 duurzaamheid dan ook echt in onze strategische doelen staan. We zijn hiermee klein, bescheiden, begonnen. Ondertussen zijn we erin gaan geloven dat de ESG-doelstellingen op termijn veel belangrijker worden dan de financiële doelstellingen. Dus wij zien ook dat we duurzaamheid echt moeten verankeren tot in de haarvaten van ons bedrijf. Dat betekent dat we onze ESG-doelstellingen heel concreet maken op het gebied van energieverbruik, uitstoot, diversiteit. En dat we ook de markt mee helpen ontwikkelen.  

Wij werken op basis van de EU Green Deal aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. We stellen kortetermijndoelen tot 2030 en langetermijndoelen tot 2050. Je elektrificeert niet zomaar je autopark, verduurzaamt bedrijfspanden niet in één dag en hebt je gedrag niet meteen aangepast. En daar gaan we wel voor.”  

Stimuleer vooruitgang en fouten maken  

Continue verandering kan veel van een leidinggevende vergen, stippen wij voorzichtig aan.  

Luijten glimlacht. “Dat is je opgave als leider. Om het langetermijnperspectief duidelijk te schetsen en dan de beweging in gang te zetten. Dat iedereen in het bedrijf daar z’n eigen perspectief in ziet, z’n eigen bijdrage aan kan leveren. Menselijk, empathisch, mensgericht. Care, share and dare. Maar het gaat er uiteindelijk écht om dat je die ontwikkeling, beweging en vooruitgang met elkaar ingaat. Dat je het in gang zet. En hoe dat moet en hoe die ontwikkeling is, bepaal je veel meer met elkaar. Maar dat je stimuleert dat er ontwikkeling is, dat er vooruitgang is en je ook fouten mag maken, dat is je taak als leider.” 

Durf het eens anders te doen  

“Ik geloof er heilig in dat mijn persoonlijkheid, mijn power het verschil kan maken om die beweging in gang te zetten”, vertelt Luijten. “Want als leidinggevende ben je niet meer het brein of de detaillist. Je bent niet degene die alles weet of alle besluiten neemt. Je bent wel degene die dat aan elkaar knoopt en dat stimuleert. 

Durf ook andere profielen aan te nemen. Maak kenbaar dat er verschillen zijn. Daarmee zijn we bij Medux binnen het directieteam gestart. We verschillen allemaal en hebben andere drijfveren. Dat omarmen we, benutten we én maken we bespreekbaar.” 

Kortom, leidinggeven in een veranderende omgeving vraagt om het uitzetten van een duidelijke koers. Niet in woorden maar het ook echt doorleven in de keuzes die we iedere dag maken. Met het oog op de toekomst zijn duurzaamheid en diversiteit niet meer weg te denken uit een goede koers.   

cta afbeelding

Durf het anders te doen

Kijk ook altijd vooruit.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460