Menu

Trillion Dollar Coach

15 september 2019

2 minuten

Deel artikel

Eric Schmidt, Jonathan Rosenberg en Alan Eagle

1e druk, 2019

 

DE KERN

Dit boek gaat over de succesvolle aanpak van dé coach Bill Campbell. Een aanpak die Eric Smidt, Steve Jobs, Larry Page en hun bedrijven geen windeieren heeft gelegd. In dit boek wordt de pretentie aangenomen dat 1 coach duizend miljard dollar aan beurswaarde heeft gecreëerd. Het gaat Campbell in dit geval niet om de individuele kwaliteiten van zijn coachees maar om de kracht van het team.

 

LANGS DE LIJN

Bill stelt zich op als teamcoach. Hij begeleidt zijn coachees om een winnend team te creëren. Volgens de succesvolle coach, vastgelegd in zijn playbook, zijn hiervoor 4 ‘key factors’.

Het team:

  1. Voelt zich psychologisch veilig in de zin van: als een medewerker een risico neemt, wordt hij/zijn dan gesteund door de manager)?
  2. Heeft duidelijk doelstellingen.
  3. De leden van hebben een betekenisvolle rol.
  4. Heeft een missie waarmee het denkt het verschil te maken.

Veel draait het bij Campbell om het beschikken over bescheidenheid en respect voor de ander. Coachen vanuit compassie en vriendelijkheid. Liefde, op de werkvloer.

 

DE TWIST

it’s the people stupid… Begin vergaderingen niet meteen met zakelijke onderwerpen. Eerst vertrouwen opbouwen. Vraag de deelnemers wat ze in het weekend of met vakantie hebben gedaan. Teamleden leren elkaar kennen als mensen met hun eigen levens, gezinnen en hobby’s. Zo ontstaat een betere relatie tussen collega’s, meer plezier in het werk, en ook meer succes, betere prestaties. Topprioriteit van iedere leider is het welzijn en het succes van de medewerkers. Ga eens bij ze langs. Veel van dit boek gaat over het verbindingen maken en houden. Daarentegen vind je in het boek niets terug van Bill’s eigen leven en de mate waarin zijn leven effect had op zijn stijl van werken.

 

MUST READ

Nee, alhoewel ik geloof in de kracht van het team, sommige ‘wijsheden’ zijn niet meer dan een platitude. Bovendien baseert de schrijver het betoog grotendeels op 1 succes, nl. dat van Google. Systemisch gekeken kan het toch niet zo zijn dat 1 triljard beurswaarde te danken is aan 1 man namelijk: Bill Campbell…geloof jij deze lofzang?

 

 

 

 

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460