Menu

4 mooie inzichten tijdens het ABN Amro Open   

14 maart 2024

5 minuten

Deel artikel

Dit jaar organiseerden TWST en 4People voor de vierde keer hun gezamenlijke weekevent voor klanten en relaties op het ABN Amro Open. Een evenement dat de crème de la crème van de tenniswereld samenbrengt en uiteindelijk is gewonnen door Sinner. Op donderdagavond bevond onze Robert zich onder andere in het gezelschap van Arno Willems, Directeur Asset Management bij Iv, en Rolf te Velde, Directeur BAM Energie en water. 

Terwijl ze de wedstrijden volgden, spraken ze over de synergie tussen topsport en (zakelijk) succes. Wat zijn de overeenkomsten, wat zijn de parallellen en hoe zien zij dit in de dagelijkse praktijk?  

Kijk punt voor punt  

Arno, zelf op zijn 15e ballenjongen geweest op het ABN Amro Open en al 37 jaar fanatiek tennisser, ziet veel parallellen tussen tennis, sport en werk. “Ik haal er vooral uit dat je punt voor punt moet spelen. Je moet tijdens de wedstrijd niet blijven hangen in de punten die niet goed zijn gegaan. Natuurlijk moet je ervan leren, maar je moet ook gewoon door. Ik zie altijd kansen voor de overwinning. Zo moet je ook in je werk staan.”  

“En mocht een wedstrijd toch eindigen in verlies”, gaat hij verder, “dan ook niet te lang blijven treuren, maar bij winst wél het succes vieren. Dat zijn voor mij hele mooie overeenkomsten tussen sport en werk. Een andere is, dat tennis ook een mix is van een individuele sport en een teamsport, vooral bij het spelen van de competitie. Je kunt elkaar als team steunen en vertrouwen, maar uiteindelijk moet je het in de single alleen doen en moet je ook in de dubbel zelf ‘leveren’ en daarin dus je verantwoordelijkheid pakken. Je kunt je simpelweg niet verschuilen achter je dubbelpartner.”

Word en blijf mentaal en fysiek gezond  

Rolf staat er op een vergelijkbare manier in. “Ik denk dat je alleen topsport kunt bedrijven als je mentaal maar ook fysiek gezond en sterk bent. We hechten vanuit BAM waarde aan een goede werk-privébalans. We zorgen voor een programma waarin gesport en ontspannen kan worden. De medewerker heeft daarbij zelf de autonomie en regie; hoe doe ik het, wanneer doe ik het? Dat helpt enorm. Dat kan natuurlijk niet overal. Zeker met ploegen buiten, die kunnen moeilijk zeggen dat ze om twee uur weggaan. Dat is wel eens lastig. Maar we willen wel in mogelijkheden blijven denken en niet in beperkingen.”  

Zelf sport hij ook graag: “Ik zit graag op een racefiets of een mountainbike en probeer af en toe nog eens een balletje te slaan. En ja, dat sporten geeft me een gigantische energie-boost. Maar het zorgt ook voor afstand tot mijn werk; het geeft ruimte in mijn hoofd. Ik kom dan vaak tot nieuwe ideeën en oplossingen voor uitdagingen die in het werk spelen. Ik zie dat sport niet alleen mij, maar ook het team daarin veel brengt.”  

“Risicobeheersing betekent niet dat je ze moet vermijden”  

Moet je dan alleen maar oog hebben voor de winst, alle kansen én de mogelijkheden die er zijn? Welnee, beide heren kijken verder. Arno: “Wat heel grappig is; mijn vrouw is ook risicomanager. Dus mensen zeggen wel eens gekscherend: voor jullie kinderen zal dat verschrikkelijk zijn. Die moeten vast overal een helm op. En dan zeggen wij eigenlijk: nee, juist niet. Wij schatten de risico’s in en dan kijken we welke we wel en welke we niet nemen. Dan gaan we er heel beheerst in. Dat je kunt verliezen betekent, ook in het leven, niet dat je alle risico’s maar moet vermijden. Het gaat erom dat je ze leert zien, inschatten en er mee leert omgaan.” 

Werk is ook topsport en teamwork 

Rolf: “Een bedrijf leiden en continu succesvoller maken is topsport bedrijven. Je leidt een bedrijf en doet dat met honderden mensen, met ieder zijn of haar eigen rol en bijdrage daarin. Hetzelfde geldt op onze projecten waarin we steeds meer in gecombineerde teams en bouwteams werken. Niet het individu maakt het succes maar het is een collectieve prestatie. Zo is het ook in topsport. Ook Griekspoor heeft een heel team om zich heen. Zonder dat team had hij nu nooit kunnen bereiken waar hij nu staat, nummer 29 van de wereld. Het mentale vlak is daarbij heel belangrijk, elkaar juist ook in lastigere tijden blijven vasthouden, helpen en motiveren. Bij zowel sport als werk is mindset en mentale (veer)kracht een doorslaggevende succesfactor.”  

Vond je dit nu interessant?

Dan is het boek The Inner Game mogelijk ook iets voor jou. Dictus schreef er een mooi boekverslag over.

Ga ook voor tijdelijke versterking en blijvende verbetering. Daarmee breng je niet alleen jezelf maar ook je team verder.

cta afbeelding

Tijdelijke versterking

Blijvende verbetering

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460