Menu

Teamwork: 5 waardevolle lessen uit de sportwereld

14 maart 2024

3 minuten

Deel artikel

Wij durven het bijna niet hardop te zeggen, maar teamwork makes bij topsport in veel gevallen the dream toch echt wel work. Welke lessen kun jij als leidinggevende of manager hieruit meenemen?

Les 1: Stel gemeenschappelijke doelen

Een beetje richting helpt jou én je team verder. Een gezamenlijk doel zorgt voor een stip op de horizon en voor motivatie. Neem dan ook de tijd om regelmatig te kijken wat je doelen zijn en hoe jullie dit als team graag willen bereiken. Zo zorg je samen voor een duidelijke focus en een pad voorwaarts.

Les 2: Weet waar je verantwoordelijkheden liggen

Dit betekent niet dat je je altijd alleen maar met je eigen werk bezig moet houden – dat is in veel gevallen ook helemaal niet nodig – maar het kan wel zorgen voor efficiëntie en effectiviteit. Het voorkomt dat jij en iemand anders twee keer hetzelfde gaan doen en kan ervoor zorgen dat jij je als specialist nog beter kunt ontwikkelen. Communiceer zeker bij grote projecten onderling duidelijk waar de rollen liggen, dan weet je ook wat je van elkaar mag verwachten.

En twijfel je? Bel dan even.

Les 3: Zorg voor open communicatie en feedback

Zie je open communicatie in de (top)sport altijd terug? We geven je even wat bedenktijd voor deze vraag.

Nee.

We kennen namelijk allemaal de voorbeelden van schreeuwende trainers langs het veld. Duidelijke boodschap? Zeker. Ruimte voor feedback? Mwah. Ruimte voor discussie? Twijfelachtig. En toch is het cruciaal. Het is namelijk ontzettend belangrijk om te weten waar je staat en waar verbeterpunten liggen. Maar dan liever na de wedstrijd. Niet schreeuwend vanaf de zijlijn (dan versta je elkaar zo slecht), maar op een rustiger moment. Dan kun je als collega’s onderling heel veel van elkaar leren.

Les 4: Faciliteer leren en ontwikkelen

Als topsporter wil je verder komen. Daar train je hard voor, daar eet je gezond voor en daarvoor verleg je steeds je grenzen. Daarbij probeer je nieuwe technieken of nieuw materiaal.

Faciliteer ook in je teamontwikkeling. Volg eens een cursus, gebruik een nieuw programma met veel potentieel of laat bijvoorbeeld de senior zijn of haar kennis delen met de junioren.

Les 5: Vier successen en leer van fouten

Neem een willekeurige sportwedstrijd voor de geest. Een atleet die je hoog hebt zitten, die je op televisie tweede ziet worden. Het gezicht vertrekt. De woede is ervan af te lezen en je ziet tegelijkertijd de teleurstelling. Winnen is nét niet gelukt.

En dat is oké.

Daar mag diegene natuurlijk best van balen (zeg eens eerlijk, dat zou jij ook doen, en lang ook). Maar ga daarna wel door met het oog op de volgende race. Het volgende doel, het volgende project. In het boek the inner game leer je hoe je dit mentaal nog beter op kunt pakken.

Leer ervan en neem het mee. En heb je gewonnen? Vier het succes!

Want teamwork…

cta afbeelding

Ga ook voor nieuwe doelen.

En realiseer je ambities.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460