Menu

5 manieren om meer veiligheid binnen je team te creëren om het lerend vermogen te versterken

13 juni 2023

4 minuten

Deel artikel

Veilige teams presteren beter, dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Als je dat veilige gevoel ook nog eens weet te combineren met uitdagingen dan breng je niet alleen jezelf maar ook je teamleden verder. Maar hoe creëer je samen die ruimte om nieuwe dingen te proberen zonder dat mensen bang zijn om te falen? In dit artikel geven we je vanuit TWST vijf tips om er vandaag nog mee aan de slag te gaan! 

Tip 1: Wees oprecht nieuwsgierig

Onderlinge verbinding creëert een gevoel van veiligheid en dat ontstaat vaak vanuit oprechte nieuwsgierigheid. Op het moment dat je elkaar vragen stelt. “Wat is jouw achtergrond? Hoe sta jij in deze kwestie? Waarom maak je nou precies déze beslissing, wat zijn jouw afwegingen hierin?” Als leidinggevende ligt hier voor jou een belangrijke rol. Durven mensen open en eerlijk hun mening te uiten zonder bang zijn om te falen? Wees oprecht nieuwsgierig, laat merken dat je elkaars mening hoort.

Tip 2: Erken (je eigen) fouten

Om een psychologische veilige werkplek te kunnen creëren, is het belangrijk niet alleen het positieve maar ook het negatieve te benoemen. Het is belangrijk om jezelf kwetsbaar op te stellen, aan te geven dat ook jij fouten maakt en dat je deze ook erkent. Ben jij vergeten die mail naar een belangrijke opdrachtgever te versturen? Geef het bijvoorbeeld tijdens een overleg of vergadering eens aan. We zijn allemaal mens. Op die manier zorg je voor een veilige basis en een gevoel van vertrouwen. Voor jezelf én voor de ander.

Tip 3: Spreek verwachtingen naar elkaar uit

Wat vind jij belangrijk van je teamleden en leidinggevende? Wat verwachten zij van jou? Is dat fysiek aanwezig zijn, of op tijd komen? Afspraak = afspraak? Grote kans dat veel in je organisatie onuitgesproken is. Iedereen neemt namelijk zijn of haar eigen normen en waarden mee. Bespreek verwachtingen met elkaar, dan weet je waar je aan toe bent en hoe een ander ergens instaat.

Tip 4: Wees je bewust van cognitieve aannames

Misschien lijkt een van de teamleden ontzettend op iemand waar je al een tijdje enorme ruzie mee hebt… Of doet dat andere teamlid jou denken aan iemand die je juist heel sympathiek vindt. ‘Hij zal het vast goed bedoelen,’ schiet er door je hoofd. Terwijl je bij het andere teamlid denkt: ‘Zie je wel, zij vindt deze klus enorm vervelend’.

Maar is dat ook zo? Toets je aanname.

Tip 5: Zoek een sparringpartner

Of je het nu wilt of niet; iedereen heeft aannames en handelt daarvanuit. Maar ben jij je bewust van de jouwe? Ook al zou je zelf graag bewust zijn van je eigen aannames, dat lukt in de praktijk lang niet altijd. Sparren met iemand die je vertrouwt kan je helpen om even wat afstand te nemen van je eigen gedachten. Spreek bijvoorbeeld met een ander teamlid of bijvoorbeeld een coach. Hij of zij ziet vaak sneller dan jij wat jouw cognitieve aannames zijn. Daardoor zie je ook sneller hoe jouw aannames je gedrag beïnvloeden.

Hoe weet je nu of je het wel of niet hebt? Adam Grant geeft er in zijn boek ‘Think again’ een handig schema voor.

When you have it When you don’t 
See mistakes as opportunities to learn See mistakes as threats to your career 
Willing to take risks and fail Unwilling to rock the boat 
Speaking your mind in meetings Keeping your ideas to yourself 
Openly sharing your struggles Only touting your strengths 
Trust in your teammates and supervisors Fear of your teammates and supervisors 
Sticking your neck out Having it chopped off  
Meer weten?  

Zelf ook aan de slag met het verbeteren van psychologische veiligheid? We denken graag met je mee over hoe je dit in jouw organisatie kunt verbeteren.

cta afbeelding

Welke ambities wil jij realiseren?

Schroom niet ons te contacten, dan organiseren we een aanstekelijke afspraak.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460