Menu

De Laissez-Faire baas: Laat je team vliegen!

18 oktober 2023

2 minuten

Deel artikel

Huib Ribbens beschrijft de komende tijd een aantal managementstijlen. Hoe herken je ze? En hoe ga je er als leidinggevende (én als medewerker) mee om….

Stel je voor: je zit in een bruisend team, barstensvol energie en ideeën. Je hebt alle vrijheid om dingen op jouw manier te doen. En Hanneke, je baas? Ze is er als je haar nodig hebt, maar ze laat je vooral je eigen ding doen. Ze gelooft dat jij het beste weet hoe je je werk moet doen. Welkom in de wereld van laissez-faire leiderschap!

Wat is Laissez-Faire Leiderschap?

Het is een relaxte manier van leidinggeven. De baas geeft je veel vrijheid en vertrouwt erop dat je weet wat je doet. Ze is er als je vragen hebt, maar verder mag je het zelf uitzoeken. Dit betekent niet dat ze er niet om geeft, maar ze gelooft gewoon in jouw kunnen!

Waar is het goed voor?

Met deze managementstijl krijg je:

Waar werkt het goed?

Bij bedrijven zoals Google en 3M! Ze geven hun medewerkers de ruimte om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen. Dit leidt tot geweldige innovaties en tevreden werknemers.

Zijn er ook nadelen?

Ja, soms kan het wat chaotisch worden. Niet iedereen weet altijd wat hij of zij moet doen. En soms missen mensen een beetje sturing of duidelijke instructies.

Hoe pas je het toe?

Wil je het proberen? Zorg dan voor:

Conclusie:

Laissez-faire leiderschap kan geweldig zijn als je het goed doet. Het geeft mensen de ruimte om te groeien en te schitteren. Maar het is belangrijk om te weten wanneer je moet sturen en wanneer je moet loslaten.

Ben je benieuwd of deze leiderschapstijl iets voor jouw organisatie of team is? Neem contact op met Huib@twst.nl

cta afbeelding

Welke ambities wil jij realiseren?

Schroom niet ons te contacten, dan organiseren we een aanstekelijke afspraak.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460