Menu

De micromanagement baas

14 september 2023

4 minuten

Deel artikel

Huib Ribbens beschrijft de komende tijd een aantal managementstijlen. Hoe herken je ze? En hoe ga je er als leidinggevende (én als medewerker) mee om….

Stel je voor: je bent helemaal klaar voor een nieuw project, hebt alles tot in de puntjes voorbereid en bent enthousiast om te beginnen. Maar dan komt Pieter, je manager, om de hoek kijken. Elke mail die je verstuurt? Pieter heeft commentaar. Elke beslissing die je maakt? Pieter twijfelt. En als je denkt dat je eindelijk wat ademruimte krijgt, zegt hij doodleuk dat het sneller moet en dat hij het anders net zo goed zelf kan doen. Je vraagt je af: heeft Pieter überhaupt wel vertrouwen in mij?

Wat Kenmerkt Een Micromanager?

Micromanagers zoals Pieter hebben enkele duidelijke trekjes:

De Micromanagement Spiraal

Hoe meer een leider zich met alles bemoeit, hoe meer het team zich beknot voelt. Dit kan leiden tot een dip in motivatie, innovatie en resultaten, waardoor de drang naar controle alleen maar toeneemt. Het team kan ook gaan leunen op de leider voor elke beslissing, waardoor de leider nog meer overtuigd raakt dat hij alles alleen moet doen en nog meer de behoefte voelt om te controleren.

Waar Komt Micromanagement Vandaan?

Micromanagers zitten vaak in een spagaat tussen controle en vertrouwen. Overtuigingen die de behoefte aan controle versterken, zijn vaak diepgeworteld en kunnen voortkomen uit eerdere ervaringen, opvoeding, cultuur of persoonlijke waarden. Hier zijn enkele veelvoorkomende overtuigingen die deze behoefte kunnen versterken:

Ben Jij Een Pieter?

Als je jezelf herkent in Pieter, is het belangrijk om aan zelfreflectie te doen. Pas als je snapt welke overtuigingen jou behoefte aan controle voeden, kun je gaan proberen daar wat aan te veranderen. Welke herkadering kun je maken op je overtuiging? Vervolgens kun je gaan experimenteren. Wat gebeurt er als je in een overleg alleen maar luistert en niet overal op reageert? Wat, als je een dag wacht met reageren op die mail? Begin vervolgens met het delegeren van kleine taken en verantwoordelijkheden. Naarmate het vertrouwen groeit, kun je grotere projecten en beslissingen overdragen.

Hoe Ga Je Om met een Micromanager als baas?
  1. Neem het Niet Persoonlijk: Vaak gaat het meer over de onzekerheden van de manager dan over jou.
  2. Probeer te Begrijpen: Waar komt het gedrag van je manager vandaan? Als er een constructieve werksfeer is, heb het er dan over met je manager en niet alleen met elkaar.
  3. Wees Proactief: Door regelmatig te communiceren en je manager een stap voor te zijn, kun je het vertrouwen van je manager winnen.
  4. Bouw aan Vertrouwen: Door consistent goed werk te leveren kan je de behoefte van de manager om te controleren verminderen.
  5. Ga het Gesprek Aan: Praat met je manager over hoe je samen het proces kunt verbeteren.
Conclusie

Micromanagement kan een verstikkende werkomgeving creëren, maar door te begrijpen waar het vandaan komt en proactief te handelen, kun je de dynamiek veranderen. Of je nu zelf een micromanager bent of er een als baas hebt, communicatie en begrip zijn de sleutel tot een gezondere werkrelatie. Het is essentieel om een balans te vinden tussen controle en vertrouwen, zodat zowel managers als medewerkers kunnen floreren. Het doorbreken van de micromanagement-cyclus kan leiden tot een productievere, innovatievere en gelukkigere werkomgeving. En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou niet?

cta afbeelding

Welke ambities wil jij realiseren?

Schroom niet ons te contacten, dan organiseren we een aanstekelijke afspraak.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460