Menu

Drie belangrijke lessen uit MBA in één dag

15 juni 2023

3 minuten

Deel artikel

Mensen boven zichzelf uit laten stijgen, hoe doe je dat? Tamira, Robert en Dictus volgden de interessante MBA in één dag met Ben Tiggelaar, georganiseerd door Denkproducties. Zij kregen een aantal praktische tips om mensen boven zichzelf uit te laten stijgen. Deze mochten we met jou delen en daarom zetten we ze graag voor je op een rij! 

Wil je een overzicht van deze en andere gedeelde lessen? Die vind je in deze mooie praatplaat, gemaakt door Monique van Rooyen.

Bekijk de volledige infographic (Monique van Rooyen)

Les 1: Leiders willen leren luisteren 

Een van de belangrijkste en populairste vaardigheden op het verlanglijstje van mensen is: beter kunnen luisteren. Brené Brown (bekend van de kracht van kwetsbaarheid) verwoordde het als volgt:   

“Een dappere leider is iemand die zegt… Ik zie je. Ik hoor je. Ik heb niet alle antwoorden. Maar ik beloof je dat ik blijf luisteren en vragen blijf stellen.”  

Als je erkent dat je ook niet alle antwoorden hebt, zal dit automatisch invloed hebben op de manier waarop je een gesprek voert. Je hoeft niet alles te weten. Die houding maakt je nieuwsgieriger, waardoor je beter kunt luisteren en betere vragen kunt stellen. 

Les 2: Ga aan de slag met waar jij invloed op hebt 

Een belangrijke les die we ook weer even hebben geleerd en die vaak – niet voor niets – wordt herhaald, is dat je alleen invloed kunt uitoefenen op de dingen waar je controle over hebt. Zowel als leidinggevende als medewerker, zijn er aspecten waar je geen en waar je wél controle over hebt. 

Dan kun je je energie maar beter steken in dingen waar je wat aan kunt doen, toch?  

Het is zo simpel. 

Je kunt iets doen aan je eigen gedrag en mindset (cirkel van invloed), maar je hebt geen controle over externe factoren zoals het gedrag van anderen en gezondheid (cirkel van betrokkenheid). Focus op dat wat je kunt veranderen, niet op waar je toch niks aan kunt doen. Het scheelt niet alleen energie maar geeft ook meer ruimte om prestaties te verbeteren.  

Pas dit eens extra bewust toe. Je zult versteld staan van de invloed die je uit kunt oefenen! ? 

Les 3: Motiveer mensen en iedereen wil dansen  

Motivatie. Het is complex en individueel verschijnsel. Wat de één motiveert, daar wordt de ander echt niet warm van. Het is daarom belangrijk om blijvend vragen te stellen aan je medewerkers en collega’s, zoals: “Waar werk je aan?” en “Hoe kan ik je helpen?”. Door dit te doen, kun je mensen echt motiveren. Ze voelen zich gehoord en erkend en willen graag een stapje verder. 

Een andere essentiële eigenschap van een goede leidinggevende is aandacht voor inclusiviteit. Een mooi voorbeeld dat dit goed illustreert: “Diversiteit is uitgenodigd worden voor een feest. Inclusie is gevraagd worden om te dansen.” 

Tijd om te gaan dansen dus!

Bonustip: Krijg je leven weer op orde 

Een leuke bonustip die we kregen is: organiseer eens een GYLIO-dag. GYLIO staat hierbij voor Get Your Life On order. Tijdens zo’n dag werk je aan alle losse eindjes of andere zaken die de rest van de week blijven liggen. Die tijd kan volgens Ben Tiggelaar ook worden gebruikt om eens na te denken over wat je eigenlijk zou willen.  

Werk je nog aan dat waar je gelukkig van wordt?  

Mooi. Dan is het nu tijd om boven jezelf uit te stijgen! 

cta afbeelding

Welke ambities wil jij realiseren?

Schroom niet ons te contacten, dan organiseren we een aanstekelijke afspraak.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460