Menu

Mensen die vragen worden niet overgeslagen

15 juni 2023

6 minuten

Deel artikel

Brutalen hebben de halve wereld. Dat is wat velen van ons is geleerd. Want als je niet durft te vragen, krijg je nooit wat je zou willen. Maar ís dat ook echt zo? Wij trokken de stoute schoenen aan en spraken met Nils Roemen. Hij bedacht in 2006 samen met Herman Dummer het initiatief durftevragen. De hashtag die enorme bekendheid kreeg bedacht bij later met Martijn Aslander. Toen was het een hashtag, nu zou je het ook als een soort mindset kunnen zien. Waarom werkt deze manier van denken ook nu vaak in je voordeel? En hoe kun je hem op de werkvloer implementeren? In dit artikel een aantal handige tips! 

Experience designer Nils Roemen weet als geen ander hoe je goede vragen kunt stellen. Zo was hij jaren geleden onderdeel van Nijmegen in dialoog. Het doel van dit project was om zoveel mogelijk mensen met een zo divers mogelijke achtergrond met elkaar in gesprek te laten gaan. Dat verbindt mensen. “Ik heb vervolgens de organisatie gebeld; ik wil dat graag doen en geloof dat je overvloed nodig hebt in plaats van geld,” legt Nils uit. “Als je dat wat er genoeg is samenbrengt, kun je bergen verzetten. Wij vroegen ons af: wat heb je nodig om mensen bij elkaar te brengen? Tafels. Als je geen budget hebt, kun je die tafels ook maken. Het enige wat je nodig hebt, is hout en mensen die graag meubels maken. Als je die twee dingen bij elkaar brengt heb je tafels. Daar heb je dus geen geld voor nodig maar hout en handige mensen!”

Vraag jezelf af: Wat wil je dat er lukt?  

Weten wat je wilt kan oplossingen makkelijk dichterbij brengen. Als je, om bij het voorbeeld te blijven, een dialoog rond tafels wilt creëren en je hebt daar tafels voor nodig, dan moeten mensen weten dat er tafels nodig zijn. Het is dan fijn om direct concreet te kunnen maken wat je graag wilt. Door bijvoorbeeld te zeggen: ik heb timmerlieden en hout nodig. Nils had onthouden dat er tijdens een van zijn lezingen een sportdocent was die graag meubels wilde gaan maken. Zijn buren hadden na een verbouwing in de schuur nog wat hout liggen. Hij belde de eerste op en bij de tweede aan. Et voila!  

Dat kun je ook meenemen naar de werkvloer. Als je onthoudt wat mensen goed kunnen, wat ze leuk vinden en waar ze te veel van hebben, dan breng je projecten vaak verder. “Dat is iets wat voor alle generaties geldt, het is belangrijk om wat je wilt concreet naar acties te vertalen. Dan blijven het geen verlangens.”  

Op de werkvloer kun je dit ook goed vertalen. De vraag; wat wil je dat er lukt? Raadt Nils ook elke manager aan. “Stel hem gerust elk kwartier”, grapt hij. Dan kun je jezelf namelijk afvragen of dat wat je aan het doen bent ook helpt met dat wat je wílt dat er lukt.  

Stel dat er vandaag een stuk af moet, omdat het morgen verstuurd moet worden. Maar je zit in een vergadering, die niet over dat stuk gaat. Dat brengt je niet verder. Nils: “Wij zeggen bij vergaderingen soms bijna letterlijk: wat moeten we vandaag af hebben en in hoeverre helpt het praten over de voetbalschoenen van het achterneefje hierbij? Dan kom je vaak sneller tot de kern”. 

Het blijft altijd een beetje eng  

Het spijt ons om dit te moeten zeggen, maar of je je nu op de werkvloer of in de supermarkt bevindt; vragen blijft ook volgens Nils altijd een beetje eng. “Dat krijg ook ik er niet af. Dat heeft niets te maken met de mogelijkheden die er zijn, maar met gêne. Er zijn altijd mensen die je leuk, stom of kaal vinden.” Toch is er ook een geruststellende gedachte die het echt een stuk makkelijker maakt. Nils: “Stel je nou voor dat wat jij wilt, gewoon naast je lag én dat iemand jou dat had willen geven, maar dat diegene zich niet wilde opdringen…?” 

Tijd om contact te maken dus! Kijk eens of je zelf een gedeeld contact hebt en of diegene een connectie voor jou wil maken. Nils vraagt dat zo: ‘Hallo gedeeld contact, kun je vragen aan die en die of ik die en die mag bellen en kun je vertellen dat ik een toffe gast ben?’. Als die connectie er niet is, dan schrijft hij een berichtje met een verwijzing en verwijst hij naar een gezamenlijke drijfveer. Daarna spreekt hij het liefst zo snel mogelijk fysiek of telefonisch af. 

Pak de telefoon, bel en vraag door 

Bellen? Fysiek afspreken? Is dat niet heel 1990? Als je het in een telefooncel zou doen zeker. Maar nee, bellen blijkt een zinvolle manier om goed contact te leggen en zaken helder te krijgen. “Als mijn vrouw bijvoorbeeld een appje stuurt met de tekst: Kom snel thuis, haal jij even melk? Dan kan dat een aantal dingen betekenen. Bijvoorbeeld dat ik snel naar huis moet gaan en even melk moet halen op de terugweg. Of dat zij snel thuiskomt en dat ik nog even melk moet halen. Afhankelijk van hoe mijn pet staat of hoe ik het berichtje lees, onderneem ik daar dan actie op.” 

Peter heeft het helemaal niet te druk  

Wat vaak gebeurt is dat er op basis van een aanname vervolgstappen worden gezet. Maar klopt die aanname wel? Zo kan het zijn dat je denkt ‘Peter heeft er toch geen zin in, die heeft het veel te druk.’  

Weet je dit, denk je dit of vul jij dat voor een ander in?  

In 9 van de 10 gevallen zit je aanname er namelijk helemaal naast. Peter vindt dat nieuwe project waarschijnlijk hartstikke tof omdat het aansluit bij waar hij blij van wordt. Dat had jij namelijk al ergens opgeschreven. En als Peter toch te druk is, dan weet je dat nadat je het hebt gevraagd in ieder geval zeker.  

Een extra tip voor op kantoor  

Nils heeft voor de toekomst ook een mooie wens. “Wat nou als basisschoolkinderen durven te vragen? En je ze een verlanglijstje laat delen, waarbij een ander dat dan waar mag maken? Dan krijg je een mooi bruto klassengeluk.” Waarom zou je dat niet in bedrijven doen? “Op een verjaardag kun je bijvoorbeeld een bos bloemen geven. Maar wat gebeurt er als je weet dat iemand erg van sporten houdt en jij toevallig iemand kent die connecties heeft met Usain Bolt? Dan is een felicitatie van hem veel leuker! Volgens mij realiseren bedrijven nog te weinig hoeveel sociaal kapitaal ze in hun netwerk hebben. Door verbindingen te leggen haal je die connecties naar boven. We leven met de grootste grabbelton die er is, maar zijn vergeten hoe je kunt grabbelen.” 

cta afbeelding

Welke ambities wil jij realiseren?

Schroom niet ons te contacten, dan organiseren we een aanstekelijke afspraak.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460