Menu

Vertrouwen Herstellen in Teams

14 augustus 2023

3 minuten

Deel artikel

Stel je een team voor dat al jaren samenwerkt, maar door een reeks misverstanden, gemiste deadlines en achterblijvende resultaten is de afstand tussen de teamleden steeds groter geworden. Er wordt niet meer gelachen, op de vrijdagmiddagborrel komt niemand meer en de lucht voelt zwaar. Het team is verstrikt geraakt in een cyclus van wantrouwen en zit vast in belemmerende overtuigingen.

Vertrouwen als smeermiddel

Het is algemeen bekend: vertrouwen is het smeermiddel van een goed draaiend team. Lencioni en Covey jr. benadrukken dat ook.

Beide heren zijn het erover eens: vertrouwen is niet zomaar een gevoel, maar een strategische troef. Samengevoegd geven ze ons een prachtig beeld van het belang van vertrouwen, zowel voor teams als voor organisatiebrede systemen.

6 stappen om het vertrouwen te herstellen

“Maar hoe kunnen we de theorie in de vaak zo weerbarstige praktijk brengen?” Onderstaand een aantal praktische stappen die helpen het vertrouwen binnen een team te herstellen:

  1. Kijk in de spiegel: Je moet zelf te vertrouwen zijn voordat je anderen kunt vertrouwen. Dus, ben jij iemand waarop men kan rekenen?
  2. Omarm het verleden: Praat over wat er mis is gegaan. Soms heeft een oude wond gewoon wat tijd nodig.
  3. Maak verbinding: Leer elkaar beter kennen. Of het nu gaat om iemands gekke hobby’s of hun topprestaties, alles helpt!
  4. Ontdek jullie superkrachten: Spelletjes zoals ‘Teambingo’ of kwaliteitentests helpen om de X-Men (of vrouwen) in je team te vinden.
  5. Ga samen uitdagingen aan: Werk samen aan problemen die echt zijn. Begin klein en vier elk succesje.
  6. Omarm conflicten: Een goed beheerd conflict kan leiden tot meer begrip binnen een team. Belangrijk is hoe je het conflict benadert en oplost.

Het bouwen van vertrouwen is als een reis zonder eindbestemming. Het vergt doorzettingsvermogen, begrip en een open mindset. En als je nu denkt, “Ik wil hiermee aan de slag!”, dan zeggen wij: Begin vandaag!

Een kleine uitdaging voor jou: Denk aan iemand die je volledig vertrouwt én iemand die… niet zo hoog op je lijstje staat. Hoe voelt het om met beide te werken? En vooral, waar zitten de verschillen? ?

cta afbeelding

Welke ambities wil jij realiseren?

Schroom niet ons te contacten, dan organiseren we een aanstekelijke afspraak.

MENU
Contact
info@twst.nl 035 7600 460