Vertrouwen Herstellen in Teams

6 tips van Huib om vertrouwen in teams te herstellen
14 augustus 2023

Stel je een team voor dat al jaren samenwerkt, maar door een reeks misverstanden, gemiste deadlines en achterblijvende resultaten is de afstand tussen de teamleden steeds groter geworden. Er wordt niet meer gelachen, op de vrijdagmiddagborrel komt niemand meer en de lucht voelt zwaar. Het team is verstrikt geraakt in een cyclus van wantrouwen en zit vast in belemmerende overtuigingen.

Vertrouwen als smeermiddel

Het is algemeen bekend: vertrouwen is het smeermiddel van een goed draaiend team. Lencioni en Covey jr. benadrukken dat ook.

  • In zijn boek “The Five Dysfunctions of a Team”, identificeert Lencioni vertrouwen als de basis van een functioneel team. Zonder vertrouwen zullen teamleden de neiging hebben om zichzelf te beschermen en zullen ze aarzelen om hun zwakheden en fouten te tonen. Dit leidt tot een zich versterkende cyclus van afwezigheid van vertrouwen, angst voor conflicten, gebrek aan betrokkenheid, vermijding van verantwoordelijkheid en het achterblijven van resultaten.
  • Stephen M.R. Covey jr. schrijft in “The Speed of Trust” dat vertrouwen niet alleen essentieel is voor effectieve teamdynamiek, maar dat het ook een duidelijk economisch voordeel oplevert. Voor Covey is vertrouwen zowel een prestatie als een relatieattribuut. Wanneer teams vertrouwen hebben, bewegen ze sneller, werken ze efficiënter en sparen ze kosten uit. Vertrouwen is volgens Covey te leren: vertrouwen kan worden ontwikkeld en geleerd, zowel op persoonlijk als organisatorisch niveau.

Beide heren zijn het erover eens: vertrouwen is niet zomaar een gevoel, maar een strategische troef. Samengevoegd geven ze ons een prachtig beeld van het belang van vertrouwen, zowel voor teams als voor organisatiebrede systemen.

6 stappen om het vertrouwen te herstellen

“Maar hoe kunnen we de theorie in de vaak zo weerbarstige praktijk brengen?” Onderstaand een aantal praktische stappen die helpen het vertrouwen binnen een team te herstellen:

  1. Kijk in de spiegel: Je moet zelf te vertrouwen zijn voordat je anderen kunt vertrouwen. Dus, ben jij iemand waarop men kan rekenen?
  2. Omarm het verleden: Praat over wat er mis is gegaan. Soms heeft een oude wond gewoon wat tijd nodig.
  3. Maak verbinding: Leer elkaar beter kennen. Of het nu gaat om iemands gekke hobby’s of hun topprestaties, alles helpt!
  4. Ontdek jullie superkrachten: Spelletjes zoals ‘Teambingo’ of kwaliteitentests helpen om de X-Men (of vrouwen) in je team te vinden.
  5. Ga samen uitdagingen aan: Werk samen aan problemen die echt zijn. Begin klein en vier elk succesje.
  6. Omarm conflicten: Een goed beheerd conflict kan leiden tot meer begrip binnen een team. Belangrijk is hoe je het conflict benadert en oplost.

Het bouwen van vertrouwen is als een reis zonder eindbestemming. Het vergt doorzettingsvermogen, begrip en een open mindset. En als je nu denkt, “Ik wil hiermee aan de slag!”, dan zeggen wij: Begin vandaag!

Een kleine uitdaging voor jou: Denk aan iemand die je volledig vertrouwt én iemand die… niet zo hoog op je lijstje staat. Hoe voelt het om met beide te werken? En vooral, waar zitten de verschillen? 😉

 

 

Privacyvoorkeur centrum